Cukrovinky v našem jídelníčku nemají dlouhou tradici. V minulosti si lidé dopřávali sladkosti jen velmi zřídka. Nebyly zkrátka dostupné a mnoho lidí si je ani nemohlo dovolit. Dnes se na nás valí cukrovinky doslova na každém rohu. V obchodech si můžeme vybrat z desítek až stovek různých dobrot. Ani jednu ke svému životu nutně nepotřebujeme. Kdo by je ovšem nekupoval. Stojí jen pár korun a jsou tak chutné!
Jaké jsou ty nejhorší cukrovinky z českých supermarketů?
Mnoho cukrovinek z českých supermarketů obsahuje různá aditiva, která ve své stravě nepotřebujeme. Některé produkty obsahují příliš velké množství cukru a jiných sladidel. V jiných zase najdeme rafinované rostlinné oleje a ztužené tuky. Obě tyto přísady přispívají ke zvýšení rizika obezity.
- Aditiva
- Škodliviny
- Rafinované oleje
- Nadměrné množství cukru
- Bisfenol-A (BPA)
Nejhorší cukrovinky z českých supermarketů obsahují škodliviny. V Evropě sice nejsou zdraví nebezpečné látky povolené, přesto jsou v některých produktech přítomné zbytky různých hnojiv a pesticidů. Bezpečnější variantou jsou proto potraviny v bio kvalitě. Bisfenol-A je chemická látka, která se uvolňuje z plastových obalů a může negativně působit na lidské zdraví.
Co obsahují lepší alternativy?
Kvalitní sladkosti existují. Ano, věřte tomu! Najdete je tak, že si pořádně pročtete zadní stranu obalu. Správná sušenka je upečená především z mouky, cukru, másla, vajec, přírodního aroma a kypřících látek. Čokoláda by zase měla být vyrobená z kakaové hmoty, kakaového másla a cukru. U sladkostí stejně jako u jiných průmyslově zpracovaných potravin platí, že čím kratší a čistší složení, tím lépe.
Ani tyto lepší alternativy by však neměly tvořit podstatnou část vašeho jídelníčku. Mějte na paměti, že každá sladkost je jakýsi bonus. Konzumujeme je jen proto, abychom potěšili naši duši. Měly by proto tvořit jen pár procent celkového příjmu. V takovém případě můžeme jakékoli sladkosti konzumovat zcela bez obav.