Máte rádi kebab, ale chcete žít zdravý životní styl a zajímá vás, zda je tato potravina přijatelná v rámci vyváženého jídelníčku? V následujícím článku si rozebereme všechny důležité souvislosti a zaměříme se na to, jestli je kebab zdravý nebo byste se mu měli raději vyhnout a najít si vhodnější alternativy.
Co je to kebab a jaké jsou způsoby přípravy
Originální dönery v tureckém stylu se skládají z plátků jehněčí plece marinované s česnekem, cibulí a kořením. Připravovány jsou pak ohříváním na speciální jehle.
V drtivé většině případů však běžní výrobci bohužel volí různé alternativní suroviny, které umožňují výraznou úsporu nákladů. Často se tak setkáte s velmi tučnými odřezky ze zmražených polotovarů, nezdravých olejů či velmi tučných omáček.
V zásadě tak platí, že příprava pokrmu z kvalitních surovin představuje z pohledu zdravého životního stylu relativně přijatelnou variantu. Pokud však zvolíte méně kvalitní variace vyráběné z horších surovin a nesprávnými postupy, jedná se v případě kebabu o jídlo na úrovni běžného fastfoodu.
Mohlo by vás také zajímat: Další články z kategorie Výživa a doplňky
Kalorické hodnoty a makroživiny
I přes výše zmíněné okolnosti nemusí být zařazení kebabu do jídelníčku nemyslitelné. I v rámci zdravého jídelníčku můžete do diety občas zařadit různé verze cheat mealů, které vám pomohou dlouhodobě udržet motivaci. Vždy byste však měli mít pod kontrolou celkový příjem kalorií a makroživin.
Kebaby se díky tučnému masu a bulce vyznačují přítomností velkého objemu tuků a sacharidů, pokud se tedy rozhodnete pro jejich konzumaci, doporučujeme vám vše řádně započítat do denního příjmu a podle toho uzpůsobit zbytek jídelníčku v daném dni.
Shrnutí
- Kebab s originální recepturou je přijatelnější variantou fastfoodů
- Výrobci často používají méně kvalitní suroviny a nezdravější postupy přípravy
- Kebab můžete do jídelníčku zařadit občasně pro zpestření a udržení motivace