Recepty

Luxusní nedělení dezert – Tímto receptem nesáhnete vedle

Luxusní nedělení dezert – Tímto receptem nesáhnete vedle

Hledáte tip neobvyklý nedělní dezert, kterým ohromíte své hosty? Vyzkoušejte lehkou a lahodnou panna cottu z vařené smetany s ovocným přelivem. Recept není náročný a jeho výsledkem je luxusní dezert jako z restaurace.

Pravá italská panna cotta

Panna cotta je tradiční italský recept, který vznikl pravděpodobně na začátku 20. století v Piemontu na severu země. V překladu znamená “panna cotta” vařená smetana, protože právě smetana je hlavní složkou pevného základu. Díky svému jednoduchému provedení a lahodné chuti se brzy rozšířil napříč Apeninským poloostrovem a posléze do celého světa. 

V současnosti se setkáte s mnoha variantami tohoto jednoduchého receptu, jako je například panna cotta s různými druhy ovoce, s ořechama, karamelová nebo čokoládová. My si společně uvaříme osvědčenou klasiku s ovocným přelivem. Samotná příprava vám zabere okolo 20 minut. Smetanový základ je ale potřeba nechat před zdobením několik hodin (klidně přes noc) ztuhnout v lednici.

Potřebné suroviny

Na smetanový základ pro 4 – 6 osob si připravíme:

  • 500 ml smetany ke šlehání (s obsahem tuku min. 33 %)
  • podle chuti 70 – 100 g cukru krystal 
  • 1 vanilkový lusk (nevynechávejte – dodává dezertu charakteristickou chuť!)
  • 3 plátky želatiny

Na ovocný přeliv budeme potřebovat:

  • 300 g lesního ovoce (maliny, jahody… může být i mix různých druhů)
  • 1 lžíce citronové šťávy

Dále si nachystáme:

  • 4 – 6 servírovacích mističek či pohárků (podle velikosti)
  • větší kusy ovoce na ozdobení

Postup přípravy

  1. Nejprve namočíme želatinové plátky ve studené vodě, aby dopředu změkly a trochu nabobtnaly.
  2. Smetanu s cukrem a vyškrábanými vanilkovými semínky dáme do malého hrnce. Obsah zahřejeme těsně pod bod varu a poté rychle odstavíme.
  3. Vyndáme nabobtnalou želatinu, kterou vyždímáme a za důsledného míchání necháme zcela rozpustit v ohřáté smetaně.
  4. Smetanový základ přelijeme rovnoměrně do nachystaných mističek, nebo pohárků, a vložíme na alespoň 4 hodiny (nebo přes noc) ztuhnout do lednice. 
  5. V kastrůlku uvaříme ovoce spolu s citrónovou šťávou. Směs necháme vychladnout a poté jí přelijeme ztuhlý základ. Dezert dokončíme ozdobením čerstvými kousky ovoce a před servírováním necháme odležet v lednici. Dobrou chuť.