Pokud chceme uchovat ovoce přes zimu, můžeme jej například zavařit. Takto upravené ovoce je ovšem nutně plné cukru a ke své čerstvé chuti má poměrně daleko. Z toho důvodu je mražení v mnoha ohledech lepší cestou, jak sezónní ovoce uchovávat. Po vyjmutí z mrazáku s ním však musíte zacházet obezřetně, jelikož zmražení zkrátka změní jeho vlastnosti.
Jak péct z mraženého ovoce
Tipů, jak péct z mraženého ovoce, existuje mnoho. Někteří používají mražené ovoce stejně jako to klasické. Jen výjimečně však v takovém případě mohou docílit dokonalých výsledků. Pokud si tedy chcete být jistí, že váš dezert dopadne na jedničku, vyzkoušejte některý z těchto tipů a vyhněte se jednou pro vždy chybám.
- Žádné rozmrazování dopředu!
- Obalte ovoce v mouce
- Prodlužte dobu pečení
Rovnou zapomeňte na možnost ovoce dopředu rozmrazit. Tím byste si dobrou službu neudělali. Ovoce by totiž pustilo vodu a dalo by se použít jen těžko. Naopak ovoce vyndejte z mrazáku až v momentě, kdy máte těsto připravené, nalité na plechu a troubu rozpálenou.
Nasypte jej do větší misky, zasypte dostatečným množstvím mouky a ovoce v ní důkladně obalte. Moučný obal zajistí, že ovoce neklesne skrz těsto „k zemi“, ale zůstane pěkně nahoře. Ovoce obalené v mouce nasypte na koláč a vložte do předehřáté trouby.
Oproti běžnému pečení přidejte zhruba pět minut navíc, abyste dosáhli hezky propečeného výsledku.
TIP!
Už při zamrazování ovoce je dobré myslel dopředu. Aby se vám s ním v budoucnu dobře pracovalo, nepoužívejte na zmrazování ovoce žádné sáčky nebo krabičky. Nejlepší je v nízké vrstvě rozmístit ovoce na plech nebo tác a po cca 8-10 hodinách jednotlivé kousky ovoce přesunout do sáčků či krabiček kvůli úspoře prostoru. Zmrznutí „odděleně“ totiž zajistí, že jednotlivé kousky zůstanou zvlášť a nevznikne vám velká zmrzlá hrouda.