Jsou lehké, vláčné a jejich náplň se jen rozplývá na jazyku. To jsou ovocné košíčky s pudinkovým krémem – luxusní zákusek na výjimečné chvíle. Vyzkoušejte tento osvědčený recept.
Než začneme…
Košíčky plněné pudinkovým krémem a zdobené ovocem podle vaší fantazie jsou skvělým tipem na osvěžující nedělní dezert. Košíčky chutnají nejlépe až druhý den, když se v nich rozleží krém. Proto je klidně připravte den dopředu.
Na pečení košíčků budete potřebovat formičky. Protože je samotné těsto dost tučné, ušetříte si práci s jejich vymazáváním. Vyklepávání upečených košíčků jde snadno. Stačí, když tupou stranou nože klepnete na dno formičky a košíček poté chytnete do dlaně.
Budeme potřebovat
Na těsto si připravíme:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- kůru z 1 citronu
- 1 vanilkový cukr
- špetku soli
Na pudinkovou náplň potřebujeme:
- 500 ml plnotučného mléka
- 120 g másla
- 60 g krupicového cukru
- 2 pudinky v prášku
- 1 vanilkový cukr
- 1 želé v prášku
- 350 g čerstvého ovoce (případně lze použít i kompotované)
Jak na to?
Pokud dodržíte tyto kroky, vydařený výsledek je jistý:
- Příprava těsta: Do větší mísy prosejeme mouku a moučkový cukr. Přisypeme vanilkový cukr, citronovou kůru, špetku soli a nakrájené máslo. Ze směsi vytvoříme drobenku, přidáme žloutky a na vále zpracujeme v hladké těsto. Ze zpracovaného těsta vytvoříme váleček, zabalíme do potravinové fólie a necháme několik hodin (klidně přes noc) odležet v lednici.
- Pečení košíčků: Troubu předehřejeme na 180°C a na plech vyskládáme formičky. Formičky nemusíme vymazávat, protože je těsto dost tučné. Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme rovnoměrně na kuličky o velikosti vlašského ořechu. Dílky vtlačujeme do formiček. Pečeme dozlatova cca 15 minut.
- Výroba krému: V mléce s polovinou krupicového cukru uvaříme hustý pudink. Aby se na něm nevytvořit škraloup, neustále mícháme. Zchladlý pudink rozšleháme dohladka s máslem a zbylým cukrem včetně vanilkového.
- Finální zdobení: Košíčky zdobíme zdobičkou nebo cukrářským sáčkem s krémem, na který poté rozmístíme ovoce. Ozdobené košíčky dáme ztuhnout do lednice. Podle návodu na obalu připravíme želé. Jemným štětcem naneseme trochu želé na ovoce i ztuhlý krém. Košíčky dáme opět vychladit na alespoň 2 hodiny. Dobrou chuť!