Když se skloubí chuť švestek a máku, vždycky to dopadne dobře. Proto vás dnes chceme inspirovat k přípravě pečené dobroty, po které se budete olizovat až za ušima. Zkuste tento hrnkový koláč se švestkami a mákem. Je výborný!
Recept na hrnkový koláč se švestkami a mákem
Patříte k lidem, kteří se rádi postaví k plotně a svým blízkým připraví pečený moučník? Pak jste tady správně. My pro vás máme snadný recept na hrnkový koláč se švestkami a mákem, ve kterém se dokonale mísí všechny chutě a na povrch jemně křupe máslová drobenka. Zkusíte ho? Připravte jej třeba své rodině nebo návštěvě, před kterou se budete chtít ukázat jako skvělí hostitelé.
Co potřebujete na přípravu?
Na těsto:
- 1 hrníček hladké mouky
- 1 hrníček polohrubé mouky
- 1 hrníček mléka
- ¾ hrníčku cukru moučka
- 1 hrníček máku
- ¾ hrníčku oleje
- 1 balíček vanilkového cukru
- ½ balíčku prášku do pečiva
- Švestky
Na drobenku:
- 1 hrníček polohrubé mouky
- ½ hrníčku moučkového cukru
- 70 g másla
Postup přípravy
- Začněte tím, že troubu předehřejete na 170 °C
- Smíchejte hladkou a polohrubou mouku
- Přidejte prášek do pečiva, vanilkový cukr, mléko, mák a prášek do pečiva
- Ze surovin vypracujte hladké těsto
- Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem
- Omyjte švestky, nakrájejte je na poloviny, vypeckujte a poté rozložte na těsto
- V misce připravte drobenku z potřebných surovin
- Drobenku s pomocí prstů rozprostřete po celém moučníku
- Vyložte plech s těstem a švestkami do trouby
- Pečte cca 15 minut a poté zvedněte teplotu na 200 °C a pečte dalších 10-15 minut
Po vytažení z trouby nechte hrnkový koláč se švestkami a mákem nejdříve vychladnout a teprve poté jej nakrájejte a podávejte. Koláč si vychutnáte s kávou nebo hrníčkem mléka. Pochutná si na něm zaručeně celá rodina.
Přejeme vám dobrou chuť!