Recepty

Pečivo z jogurtu: 2 recepty, které musíte vyzkoušet

Pečivo z jogurtu: 2 recepty, které musíte vyzkoušet

Pečivo z jogurtu je nenáročné na přípravu, krásně vláčné a chuťově výborné. Přinášíme vám hned dva recepty na chutné pečivo z jogurtu. Vyzkoušíte ho?

2 recepty na pečivo z jogurtu

Napadlo vás někdy upéct si domácí pečivo? Možná ano. A napadlo vás použít jako jednu ze surovin na první pohled obyčejný jogurt? Pokud ne, nastal čas to změnit. Zkuste naše recepty na pečivo z jogurtu.

Housky z jogurtu – rychlé a bez kynutí

Housky připravené z mouky a jogurtu, které jsou hotové během chvíle a které nemusíte nechat složitě kynout, vám přijdou vhod nejen při nedělní snídani (kdy je nemožné sehnat čerstvé pečivo z obchodu, protože je zavřeno) ale i tehdy, kdy se budete chtít před hosty vytáhnout domácí dobrotou.

Na přípravu potřebujete:

  • 1 hrníček špaldové mouky
  • 2 špetky soli
  • 150 g bílého jogurtu
  • vajíčko na potření
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • Libovolná semínka (konopná, slunečnicová…)

Mouku nasypte do misky, přidejte sůl a kypřicí prášek. Vše promíchejte. Poté přidejte jogurt a ze směsi ideálně rukama uhnětete hladké těsto. Rozdělte jej na 4 stejné díly a z každého z nich rukama udělejte kuličky. Ty vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a splácněte je tak, aby měly tvar karbanátků. Potřete rozkvedlaným vajíčkem a případně posypte vybranými semínky. Vložte do trouby vyhřáté na 135 °C a pečte cca hodinu.

Croissanty z jogurtu – vláčné a sýrové

Milujete měkoučké croissanty? Pak určitě musíte vyzkoušet ten, který voní po sýru a jeho součástí je na první pohled obyčejný bílý jogurt.

Na přípravu potřebujete:

  • 300 g mouky
  • 100 g sýra
  • 2 vajíčka
  • 150 g másla
  • 1 bílý jogurt
  • 50 ml mléka
  • 10 g cukru
  • 20 g droždí
  • Špetku soli

Do misky dejte droždí společně s mlékem a cukrem. Zakryjte, položte na teplé místo a nechte vzejít kvásek. Mezitím si v druhé misce smíchejte mouku, jogurt, máslo, vejce a špetku soli. Míchejte do chvíle, kdy nebude konzistence krásně hladká. Přidejte hotový kvásek a nechte přikryté ještě hodinu kynout. Poté těsto rozválejte a rozřežte na trojúhelníky. Do každého trojúhelníku vložte plátek sýra a zarolujte do croissantu. Připravené pečivo z jogurtu vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 180 °C do zezlátnutí.