Pečivo z jogurtu je nenáročné na přípravu, krásně vláčné a chuťově výborné. Přinášíme vám hned dva recepty na chutné pečivo z jogurtu. Vyzkoušíte ho?
2 recepty na pečivo z jogurtu
Napadlo vás někdy upéct si domácí pečivo? Možná ano. A napadlo vás použít jako jednu ze surovin na první pohled obyčejný jogurt? Pokud ne, nastal čas to změnit. Zkuste naše recepty na pečivo z jogurtu.
Housky z jogurtu – rychlé a bez kynutí
Housky připravené z mouky a jogurtu, které jsou hotové během chvíle a které nemusíte nechat složitě kynout, vám přijdou vhod nejen při nedělní snídani (kdy je nemožné sehnat čerstvé pečivo z obchodu, protože je zavřeno) ale i tehdy, kdy se budete chtít před hosty vytáhnout domácí dobrotou.
Na přípravu potřebujete:
- 1 hrníček špaldové mouky
- 2 špetky soli
- 150 g bílého jogurtu
- vajíčko na potření
- 1 balíček prášku do pečiva
- Libovolná semínka (konopná, slunečnicová…)
Mouku nasypte do misky, přidejte sůl a kypřicí prášek. Vše promíchejte. Poté přidejte jogurt a ze směsi ideálně rukama uhnětete hladké těsto. Rozdělte jej na 4 stejné díly a z každého z nich rukama udělejte kuličky. Ty vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a splácněte je tak, aby měly tvar karbanátků. Potřete rozkvedlaným vajíčkem a případně posypte vybranými semínky. Vložte do trouby vyhřáté na 135 °C a pečte cca hodinu.
Croissanty z jogurtu – vláčné a sýrové
Milujete měkoučké croissanty? Pak určitě musíte vyzkoušet ten, který voní po sýru a jeho součástí je na první pohled obyčejný bílý jogurt.
Na přípravu potřebujete:
- 300 g mouky
- 100 g sýra
- 2 vajíčka
- 150 g másla
- 1 bílý jogurt
- 50 ml mléka
- 10 g cukru
- 20 g droždí
- Špetku soli
Do misky dejte droždí společně s mlékem a cukrem. Zakryjte, položte na teplé místo a nechte vzejít kvásek. Mezitím si v druhé misce smíchejte mouku, jogurt, máslo, vejce a špetku soli. Míchejte do chvíle, kdy nebude konzistence krásně hladká. Přidejte hotový kvásek a nechte přikryté ještě hodinu kynout. Poté těsto rozválejte a rozřežte na trojúhelníky. Do každého trojúhelníku vložte plátek sýra a zarolujte do croissantu. Připravené pečivo z jogurtu vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 180 °C do zezlátnutí.