Recepty na plech jsou mezi hospodyňkami velmi oblíbené. Chuťově vynikající dobroty tak zvládnete připravit do několika málo minut a pochutná si na nich nejen celá rodina, ale i každá návštěva. Máme pro vás recept na jednoduchý koláč na plech. Vyzkoušíte ho?
Jednoduchý koláč na plech – recept krok za krokem
Pokud máte rádi jednoduché a rychlé recepty, pak je následující švestkový koláč na plech přesně tím, co musíte co nejdříve vyzkoušet. Klidně ještě dnes, jeho příprava je totiž opravdu snadná. Zaručujeme vám, že se vám po něm budou dělat boule za ušima.
Na přípravu švestkového koláče na plech potřebujete tyto suroviny:
- 200 ml zakysané smetany
- 180 g polohrubé mouky
- 1 balení vanilkového cukru
- 2 vajíčka
- 85 g krupicového cukru
- 5 lžic rozpuštěného másla
- 1 kilo švestek
- Půl balíčku prášku do pečiva
Na drobenku si připravte tyto suroviny:
- 80 g polohrubé mouky
- 50 g másla
- 50 g moučkového cukru
Jednoduchý koláč na plech zvládne připravit každý
Dezerty, které se připravují tzv. na plech, si jednoduše musíte okamžitě zamilovat. Jejich přípravu totiž zvládne i naprostý začátečník.
- Do mísy dejte zakysanou smetanu, krupicový cukr, vanilkový cukr, vejce a rozpuštěné máslo
- Všechny suroviny dobře promíchejte, pěkně dohladka
- V další misce promíchejte mouku s práškem do pečiva
- Přidejte do těsta a znovu dobře promíchejte
- Vezměte si pekáček (ideálně o rozměru 20 x 30 cm), vymažte jej máslem a vysypte hrubou moukou
- Do pekáčku nalijte těsto a rovnoměrně rozetřete
- Troubu si předehřejte na 180 °C
- Než se trouba rozehřeje, vypeckujte švestky a rozkrojte napůl
- Švestky poté slupkou dolů rozprostřete na těsto v pekáčku
- V misce propracujte mouku s cukrem a máslem
- Drobenkou poté posypte koláč a vložte jej do trouby
- Pečte asi 50 minut – během pečení kontrolujte špejlí
Přejeme vám dobrou chuť!