KrásaKrása a móda

Jak si užít léto bez pocení ? Vyzkoušejte naše tipy

Jak si užít léto bez pocení ? Vyzkoušejte naše tipy

Teplé letní počasí skýtá kromě zábavy také několik nepříjemností. Asi každá z nás už někdy zažila trapný pocit z nadměrného pocení a koláčů potu v podpaží. Jak si s těmito komplikacemi elegantně poradit? Pomoci může oblečení, jídelníček, příroda i medicína. Pojďme se podívat na osvědčené rady.

Prodyšné oblečení

Než se pustíte do experimentů s různými přípravky, zkuste nejprve obměnit šatník. Syntetické a upnuté materiály bývají méně prodyšné oproti přírodním a vzdušným tkaninám. Vybírejte proto volnější oblečení s vysokým podílem přírodních vláken, jako je bavlna, bambus, len nebo hedvábí. 

Změna životního stylu

Nemalý vliv na pocení má také jídelníček, a to zejména aromatické potraviny, ostře kořeněná jídla, alkohol a kofein. Snažte se alespoň v létě snížit konzumaci těchto látek na minimum. Dalším faktorem, který hraje roli v nadměrném pocení je zvýšená psychická zátěž a stres. Zkuste proto trochu slevit z vašeho tempa a uklidnit se meditací nebo dechovým cvičením. 

Léčivé koupele

Že na zmírnění pocení, může pomoci antiperspirant, každý ví. Málokdo ale slyšel o účincích speciálních koupelí. Vyzkoušejte například koupel ze slabého odvaru z dubové kůry. Stejně tak pomáhá roztok octanu a vínanu hlinitého (v poměru 1 : 15 – 30) nebo slabě růžový roztok hypermanganu. Veškeré tyto látky lze zakoupit v lékárnách.

Bylinné čaje

Pokud se vám myšlenka koupelí příliš nezamlouvá, můžete pít bylinné odvary. Na redukci pocení má příznivý vliv především šalvěj a přeslička rolní. Šalvěj se doporučuje alespoň 2 minuty převařit, aby se zničil neurotoxin thujon, který se zde vyskytuje ve velmi malém množství. Bylinku byste neměla pít dlouhodobě (max. 14 dní při potížích), ani v případě, pokud kojíte. Z přesličky rolní je možné pít čaj nebo si z ní vyrobit tinkturu, kterou si budete natírat na končetiny.

Zázraky medicíny

Tam, kde nezaberou předchozí rady, může pomoci medicína. Někdy je nadměrné pocení způsobené hormonálními změnami, které lze regulovat bylinnými preparáty a jinými farmaky. V boji proti pocení je velmi účinný botox (botulotoxin), který nejen že vyhlazuje vrásky, ale také dočasně zastavuje činnost potních žláz. Botox se aplikuje pomocí jehel do oblasti podpaží, čela, dlaní, a plosek nohou. Cena zákroku se obvykle pohybuje okolo 10 000 Kč.