Máme pro vás tři skvělé recepty z bílého jogurtu! Bílý jogurt nemá žádnou výraznou chuť, a proto se perfektně hodí jak do sladké, tak i do slané kuchyně. Výběrem konkrétního jogurtu můžete poměrně výrazně ovlivnit výsledek, a tak se vždy snažte sahat po kvalitnějších řeckých jogurtech s vyšším podílem tuku.
Česnekový dip
Skvělý česnekový dip z jogurtu vytvoříte za minutku, a to ze surovin, které máte běžně doma. Na jednu porci vám stačí zhruba:
- 2 lžíce bílého jogurtu
- lžička olivového oleje
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- Pepř
- Sůl
- Zelené bylinky jako je rozmarýn a tymián (čerstvé či sušené)
Všechny tyto suroviny stačí v menší misce zamíchat a nechat pár minut odležet, aby měly chutě čas se pěkně propojit. Spotřebujte ideálně tentýž den a do konzumace jej uchovávejte v lednici.
Marináda na grilovačku
Připravte si větší (ideálně) skleněnou (případně plastovou) uzavíratelnou misku, do které budete maso nakládat. Jogurtová marináda se nejvíce hodí ke kuřecímu masu, můžete ale vyzkoušet i jiné. Budete potřebovat:
- Citronovou šťávu z jednoho citronu
- ½ hrnečku olivového oleje
- 4 prolisované stroužky česneku
- Zelené bylinky (nejlépe oregano)
- Pepř
- Sůl
- Hrneček bílého jogurtu
Opět stačí jen všechny suroviny řádně promíchat, nakládané maso ve směsi řádně obalit a nechat jej alespoň přes noc odpočívat v lednici. Druhý den je nejlepší hodit naložené maso na gril a vychutnat si nebývale křehký výsledek.
Dezert na závěr
Na závěr každého správného hodování bývá zařazován dezert, a proto i my na závěr přinášíme tip na skvělou jogurtovou bábovku. Připravte si:
- Hrnek bílého jogurtu
- Hrnek hladké mouky
- Hrnek cukru
- ½ hrnku oleje
- Pravou vanilku či vanilkový cukr
- Prášek do pečiva
- 3 vejce
Veškeré suroviny nasypte či nalijte do větší misky a řádně propracujte elektrickým šlehačem. Hotové těsto vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečte po dobu jedné hodiny na 165 °C v horkovzdušné troubě.
A jaké recepty z bílé jogurtu jsou vaše oblíbené?