Recepty

Luxusní buchta: Dnešní recept, který si zamilujete

Luxusní buchta: Dnešní recept, který si zamilujete

Broskvové řezy z piškotového těsta jsou osvěžujícím letním moučníkem, kterým nadchnete rodinu i návštěvu. Krém ze šlehačky a zakysané smetany jim dodává vláčnost a broskve s pudinkem šťavnatou chuť. Přitom jejich příprava není nijak složitá. Za méně než hodinu budete mít upečeno i ozdobeno. Jak na to?

Co budete potřebovat?

Na piškotové těsto (1 hlubší plech):

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 4 střední vejce
  • ½ balení kypřícího prášku
  • 10 lžic vlažné vody
  • 10 lžic oleje
  • špetka soli

Na smetanový krém:

  • 1 kelímek 33 % šlehačky
  • 2 kelímky zakysané smetany
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 ztužovač šlehačky

Na ovocnou polevu:

  • broskvový kompot (šťávu nevylévejte!)
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 lžíce cukru

Jak postupovat?

  1. Předehřejte troubu na 180°C. Hlubší plech vyložte pečícím papírem, nebo vymažte tukem a vysypte moukou.
  2. Oddělte bílky od žloutků. Bílky se špetkou soli vyšlehejte v tuhý sníh a nechte odstát v lednici. Žloutky vyšlehejte do bíla s cukrem, přidejte kypřící prášek, vlažnou vodu a olej. Do směsi se žloutky postupně přidávejte po lžících mouku a promíchávejte. Poté do těsta zlehka vmíchejte tuhý sníh.
  3. Takto zpracované těsto vylijte na plech a rovnoměrně rozprostřete stěrkou. Pečte na 180°C cca 20 min, dokud těsto nezrůžoví a nepřestane se lepit na špejli.
  4. Zatímco se těsto peče, připravte si krém. Vyšlehejte šlechačku smíchanou se ztužovačem a cukrem. Následně do směsi jemně vmíchejte zakysanou smetanu.
  5. Zceďte šťávu z kompotovaných broskví, ale nevylévejte ji, budete ji později potřebovat na polevu. Broskve nakrájejte na tenké plátky.
  6. Po upečení nechte piškot vychladnout. Jakmile bude studený, namažte jej rovnoměrně smetanovým krémem a ozdobte dle libosti nakrájenými broskvemi.
  7. Šťávu z kompotu nařeďte do objemu 0,5 litru vodou, dosaďte lžící cukru a uvařte v ní vanilkový pudink. Pudink nechte lehce vychladnout a poté jím přelijte nazdobené řezy.
  8. Hotové řezy nechte vychladit v ledničce, aby poleva pořádně ztuhla.

Jak na servírování?

Broskvovo piškotové řezy je nejlepší udělat den před konzumací a nechat je přes noc odstát v lednici, aby se chutě pořádně propojily. Nejlépe chutnají vychlazené a podávané s odpolení kávou.