Broskvové řezy z piškotového těsta jsou osvěžujícím letním moučníkem, kterým nadchnete rodinu i návštěvu. Krém ze šlehačky a zakysané smetany jim dodává vláčnost a broskve s pudinkem šťavnatou chuť. Přitom jejich příprava není nijak složitá. Za méně než hodinu budete mít upečeno i ozdobeno. Jak na to?
Co budete potřebovat?
Na piškotové těsto (1 hlubší plech):
- 250 g hladké mouky
- 250 g cukru krupice
- 4 střední vejce
- ½ balení kypřícího prášku
- 10 lžic vlažné vody
- 10 lžic oleje
- špetka soli
Na smetanový krém:
- 1 kelímek 33 % šlehačky
- 2 kelímky zakysané smetany
- 100 g moučkového cukru
- 1 ztužovač šlehačky
Na ovocnou polevu:
- broskvový kompot (šťávu nevylévejte!)
- 1 vanilkový pudink
- 1 lžíce cukru
Jak postupovat?
- Předehřejte troubu na 180°C. Hlubší plech vyložte pečícím papírem, nebo vymažte tukem a vysypte moukou.
- Oddělte bílky od žloutků. Bílky se špetkou soli vyšlehejte v tuhý sníh a nechte odstát v lednici. Žloutky vyšlehejte do bíla s cukrem, přidejte kypřící prášek, vlažnou vodu a olej. Do směsi se žloutky postupně přidávejte po lžících mouku a promíchávejte. Poté do těsta zlehka vmíchejte tuhý sníh.
- Takto zpracované těsto vylijte na plech a rovnoměrně rozprostřete stěrkou. Pečte na 180°C cca 20 min, dokud těsto nezrůžoví a nepřestane se lepit na špejli.
- Zatímco se těsto peče, připravte si krém. Vyšlehejte šlechačku smíchanou se ztužovačem a cukrem. Následně do směsi jemně vmíchejte zakysanou smetanu.
- Zceďte šťávu z kompotovaných broskví, ale nevylévejte ji, budete ji později potřebovat na polevu. Broskve nakrájejte na tenké plátky.
- Po upečení nechte piškot vychladnout. Jakmile bude studený, namažte jej rovnoměrně smetanovým krémem a ozdobte dle libosti nakrájenými broskvemi.
- Šťávu z kompotu nařeďte do objemu 0,5 litru vodou, dosaďte lžící cukru a uvařte v ní vanilkový pudink. Pudink nechte lehce vychladnout a poté jím přelijte nazdobené řezy.
- Hotové řezy nechte vychladit v ledničce, aby poleva pořádně ztuhla.
Jak na servírování?
Broskvovo piškotové řezy je nejlepší udělat den před konzumací a nechat je přes noc odstát v lednici, aby se chutě pořádně propojily. Nejlépe chutnají vychlazené a podávané s odpolení kávou.