Recepty

Luxusní jahodová roláda: Skvělý svěží letní dezert

Luxusní jahodová roláda: Skvělý svěží letní dezert

Pokud milujete jahody, určitě z nich vyzkoušejte dobrou jahodovou roládu. Přinášíme vám několik různých tipů. Nechte se jimi inspirovat.

Roláda č.1

Suroviny pro přípravu rolády:

  • 5 vajec
  • 120 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 3 lžíce teplé vody

Postup přípravy rolády:

Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky ušleháme s cukrem krupice a vanilkovým cukrem. Přidáme k nim olej a vodu a dobře promícháme. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva, dobře promícháme. Na závěr vmícháme ušlehané bílky. Plech vyložíme pečícím papírem a rovnoměrně na něj rozprostřeme těsto. Pečeme v předehřáté troubě na 180ºC, dokud roláda nezrůžoví. Jakmile je roláda upečená, ještě teplou ji zamotáme a necháme zchladnout. Následně ji rozbalíme a opatrně odstraníme pečící papír. Roládu potřeme krémem. Na krém rozprostřeme jahody a roládu smotáme. Můžeme ji polít rozpuštěnou čokoládou. Dáme do lednice vychladit. Před podáváním ozdobíme šlehačkou a kousky jahod.

Suroviny pro přípravu krému:

  • 250 g mascarpone (lze nahradit plnotučným tvarohem)
  • 2-3 lžíce moučkového cukru – dle chuti
  • 250 ml smetana ke šlehání

Postup přípravy krému:

Ušleháme smetanu, vmícháme do ní mascarpone a cukr.

Místo krému z mascarpone můžeme použít 2 zakysané smetany a 2 lžíce moučkového cukru.

Roláda č.2

Suroviny pro přípravu rolády:

  • 3 vejce
  • 130 g cukru krupice
  • 90 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce horké vody

Postup přípravy rolády:

Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků ušleháme sníh, přidáme do něj žloutky, vodu, cukr a jako poslední mouku s práškem do pečiva. Na plech rozprostřeme pečící papír a na něj nalijeme těsto. Pečeme v předem vyhřáté troubě asi 10-15 minut. Mezitím si namočíme čistou utěrku do studené vody a dobře ji vyždímáme. Jakmile je těsto upečené, překlopíme jej na utěrku a opatrně odstraníme pečící papír. Pomocí mokré utěrky těsto srolujeme do rolády a necháme vychladnout.

Suroviny pro přípravu náplně:

  • 250 ml smetany na šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • kousky jahod

Postup přípravy náplně:

Smetanu ušleháme s moučkovým cukrem. Vmícháme do ní kousky jahod a namažeme na vychladlou roládu, kterou opatrně zabalíme. Můžeme ji polít rozpuštěnou čokoládou nebo před podáváním ozdobit ušlehanou smetanou a kousky jahod.