S příchodem teplých dnů a příjemných podvečerů přichází také oblíbená grilovací sezóna. Grilování je skvělý způsob, jak si vychutnat jídlo jinak než připravené doma na plotně, a přitom strávit čas venku s rodinou a přáteli. Grilování je však často spojováno se zvýšeným příjmem kalorií. Pokud vás zajímá, jak grilovat zdravě a vyhnout se přitom zbytečným kaloriím, čtěte dále. Máme pro vás 3 jednoduché tipy, které vám pomohou užít si grilování bez pocitu viny.
Není příloha jako příloha
Je jasné, že kromě bílkovin na talíři nesmí chybět ani porce sacharidů, které slouží jako primární zdroj energie. Při grilování se obvykle objevují klasické přílohy v podobě pečiva – pokud si zpravidla servírujete bílé pečivo, vyměňte jej za celozrnné. Jako přílohu však můžete zvolit i lehčí zeleninové saláty, které můžete doplnit těstovinami, kuskusem, bulgurem nebo luštěninami. Saláty pak nedochucujte množstvím zálivky z oleje, ale vsaďte na jogurtovou zálivku nebo více tučnější zakysanou smetanu, s tou však opatrně.
Vsaďte na nízkotučná masa a ryby
Dalším ze způsobů, jak snížit kalorický obsah grilovaného jídla, je volba lehkých a zdravých surovin. Místo tučných masa s vysokým obsahem tuku (například hovězí steaky) se zaměřte na nízkotučná masa, jako jsou kuřecí prsa a ryby. Tyto druhy masa mají nižší obsah tuku, a přitom jsou bohaté na bílkoviny. Přidejte do jídelníčku také spoustu čerstvé zeleniny, jako jsou papriky, cukety nebo rajčata. Zelenina je nízkokalorická a plná živin a vlákniny, které jsou pro zdraví důležité. Vsadit můžete také na fermentovanou zeleninu.
Zero omáčky sníží množství přijatých kalorií
Zero omáčky jsou skvělým řešením, jak zvýraznit chuť vašeho oblíbeného grilovaného jídla, a přitom tělo nezahltit zbytečnými tuky a kaloriemi navíc. Existuje spousta lahodných příchutí od barbecue přes kečup až po oblíbenou majonézu. Tyto zero omáčky mají výhodu v tomu, že neobsahují cukry, tuky, lepek ani laktózu, čímž vám pomohou výrazně snížit množství přijatých kalorií.
Souhrnné tipy, jak omezit
Níže najdete přehledný souhrn tipů, které vám pomohou omezit příjem kalorií při grilování.
- Pokud nakládáte maso do marinády, nechte z něj odkapat olej, než jej položíte na gril. Zbavíte se tak přebytečného tuku.
- Dobrým řešením namísto olejových marinád je jogurtová marináda na maso.
- Vsaďte na méně tučné zdroje bílkovin, například ryby.
- Maso grilujte v alobalu, díky tomu použijete jen minimum tuku.
- K ochucení používejte zero omáčky.
- Přílohy volte s ohledem na kalorie a tuky, ideální volbou jsou saláty.
- Nezapomínejte počítat tekuté kalorie z nápojů.