ReceptyVýživa a doplňky

7 babských rad pro rychlé a chutné pečení domácích dezertů

7 babských rad pro rychlé a chutné pečení domácích dezertů

Připravit lahodný domácí dezert může být ideální způsob, jak udělat radost nejen sobě, ale i svým blízkým. Pokud se chcete stát skutečnou mistryní pečení, můžete využít několik babských rad, které vám pomohou dosáhnout skvělých výsledků a které vám v tomto článku představíme. Podívejte se na 7 tipů, které vám usnadní pečení domácích dezertů a staňte se skutečnou expertkou. Už teď se můžete těšit na výsledek!

Přesné vážení je základem úspěchu

Při pečení dezertů je přesné vážení ingrediencí velmi důležité. Použijte kvalitní kuchyňské váhy a odměrky na tekutiny. I malá odchylka může ovlivnit výslednou chuť a konzistenci dezertu. Vhodným řešením pro opravdu přesné vážení sypkých ingrediencí i odměřování tekutin jsou odměrky ve formě lžiček, ve kterých odvážíte i skutečně malé množství.

Přesné vážení je základem úspěchu
Přesné vážení je základem úspěchu

Připravte si všechny ingredience předem

Chcete-li si pečení užít, ale zároveň byste měli rádi celý proces pod kontrolou, připravte si před začátkem pečení všechny potřebné ingredience. Nasekejte ovoce, rozmixujte nebo zadělejte těsto, oříšky a sušené ovoce. Předem připravené ingredience vám ušetří čas a umožní vám věnovat se samotnému pečení. Navíc tím získáte snadno přehled nad celým procesem.

Připravte si všechny ingredience předem
Připravte si všechny ingredience předem

Vsaďte na správné pečicí nádoby

Správné zvolené nádobí může velmi ovlivnit konečný výsledek. Pro pečení dortů a koláčů je nejlepší použít silikonové formy, které se snadno odlepí od dezertu. Pro pečení sušenek a brownies zase zvolte plech s nepřilnavým povrchem nebo jej pokryjte pečicím papírem. A pro pečení řezů a buchet zase zvolte vyšší plech pro případ, že řezy nebo buchty vykynou. V tomto případě plech vymažte tukem, aby se dezert nepřipálil.

Zvolte správné nádobí
Zvolte správné nádobí

Pro hlídání přesného času použijte časovač 

Pečení je přesná věda, a proto je důležité dodržovat doporučený čas pečení. Zapněte si v kuchyni při pečení časovač třeba na mobilu nebo kuchyňské minutce a pravidelně kontrolujte průběh pečení dezertu. Příliš krátké pečení může způsobit nedopečený dezert, který uvnitř nebude hotový, zatímco příliš dlouhé pečení může mít za následek suchý a tvrdý výsledek, který se vám může dokonce připálit.

Pro hlídání přesného času použijte časovač 
Pro hlídání přesného času použijte časovač 

Máte již spoustu zkušeností? Nebojte se experimentovat

Recepty jsou skvělým vodítkem především pro začátečníky. Pokud už ovšem máte v kuchyni nějaké ty zkušenosti, nebojte se trochu experimentovat. Přidávejte do receptu další ovoce, změňte polevu nebo zkuste novou kombinaci ingrediencí. Kreativita může vést k objevování nových oblíbených receptů, které si vy i vaše rodina oblíbí.

Máte již spoustu zkušeností? Nebojte se experimentovat
Máte již spoustu zkušeností? Nebojte se experimentovat

Dodejte dezertům osobitost

Osobitost může udělat z vašich dezertů ještě větší zážitek. Přidejte do zdobení šlehačku, čokoládové ozdoby, čerstvé ovoce nebo zkrátka cokoliv, co máte rádi a nějakým způsobem vás taková ingredience vystihuje. Představte si, jaké lahůdky byste sami chtěli ochutnat, a vytvořte je podle svého vkusu.

Dodejte dezertům osobitost
Dodejte dezertům osobitost

Sdílejte recepty s ostatními a užívejte si radost z pečení

Dezerty jsou nejenom o jejich přípravě, ale také o sdílení radosti s ostatními. Užijte si domácí pečení s rodinou, přáteli nebo sousedy. Nebo si vychutnejte chvíle radosti a společnost při pochoutkách, které jste sami připravili. Na sociálních sítích pak můžete vystavit výsledný dezert i s receptem a fotografiemi, jak si vaši blízcí ochutnávání užili. 

Sdílejte recepty s ostatními
Sdílejte recepty s ostatními