Recepty

Zdravá večeře z brambor: 3 rychlé a chutné recepty

Zdravá večeře z brambor: 3 rychlé a chutné recepty

Už se pomalu vytrácí nápady, co udělat za dobrotu na večeři? Přichystali jsme pro vás nejen rychlé a výborné recepty s brambory, ale hlavně i zdravé pokrmy, na kterých si smlsne celá rodina.

Lehký bramborový salát s bylinkovým dresinkem

Máte chuť na osvěžující a chutný pokrm, který spojuje brambory s bylinkovým dresinkem? Tak tato studená pochoutka bude přímo pro vás. Brambory vařte ve slupce a nechte je vychladnout. Poté je oloupejte a nakrájejte na kostičky. Přidejte nasekanou červenou nebo žlutou cibuli, petrželku a kopr. Odděleně si smíchejte ingredience na dresink: olivový olej, citrónovou šťávu, ocet, bylinky a koření. Nakonec brambory smíchejte s bylinkovým dresinkem a máte hotovo.

Quinoa s pečenými brambory a zeleninou

Jedná se o chutný a výživný pokrm, který kombinuje quinou, pečené brambory a různou zeleninou. Tento pokrm je bohatý na živiny a je vhodný pro vegetariány a vegany. Brambory nakrájejte na kostičky a smíchejte je s olivovým olejem, solí, pepřem a kořením podle chuti. Pečte v troubě, dokud nejsou měkké a zlatě hnědé. Uvařte quinou podle pokynů na obalu. Přidejte uvařenou quinou k pečeným bramborům a přidejte oblíbenou zeleninu například: rajčata, avokádo nebo listový špenát. Na závěr posypte nasekanými bylinkami.

Zdravé bramborové placky

Jsou oblíbené pro svou jednoduchou přípravu a vynikající chuť. Brambory nejdříve oloupejte a nastrouhejte na jemno. Do směsi přidejte cibulku, vejce, hladkou mouku nebo mouku z ovesných vloček, sůl, pepř, papriku a bylinky. Vše smíchejte dohromady a formujte do tvaru placek, které následně osmažíte na pánvi nebo dáte do horkovzdušné fritézy.

Výživové hodnoty brambor

  • Brambory mají přibližně 77-86 kalorií.
  • Brambory obsahují asi 2-2,5 gramu vlákniny na 100 gramů. Vláknina je důležitá pro zdraví trávicího systému.
  • Brambory obsahují minimální množství tuků, obvykle méně než 0,2 gramu na 100 gramů.
  • Brambory jsou dobrým zdrojem vitamínu C, vitamínu B6 a vitamínu K.