Recepty

Recept na velikonoční chlebíčky podle našich babiček

Recept na velikonoční chlebíčky podle našich babiček

Kromě tradičního malování vajíček a pletení pomlázek se v mnoha rodinách tradičně pečou i velikonoční chlebíčky. V tomto článku vám pak přinášíme recept na velikonoční chlebíčky, který jsme se naučili od našich babiček. Tyto chlebíčky jsou doslova plné chutí a vůně, a jsou ideální pro slavnostní velikonoční posezení s rodinou a přáteli. 

Ingredience

Co budete potřebovat k přípravě velikonočních chlebíčků podle receptu našich babiček? Základem bude 500 gramů hladké mouky, 2 žloutky, 80 gramů másla a 250 mililitrů mléka. Stejně tak se neobejdete ani bez jedné kostky droždí, 50 gramů cukru, lžičky soli a vajíčkové pomazánky na potírání upečených chlebíčků. Pokud se vám nechce péct vlastní domácí chlebíčky, tak pochopitelně můžete vsadit na alternativu v podobě koupě již hotových chlebíčků z obchodu – v takovém případě se můžete rovnou přesunout k sekci Jak dozdobit chlebíčky.

Jak postupovat při přípravě velikonočních chlebíčků?

Nejprve si připravte kvásek. Rozdrobte droždí a smíchejte ho s lžičkou cukru a trochou teplého mléka, poté nechte kvásek 15 minut odpočinout. Do misky dejte mouku, sůl, zbytek cukru. Přidejte též máslo, žloutky a zbylé mléko, a začněte tvořit těsto – těsto hnětejte alespoň 10 minut dokud nebude hladké a elastické.

Následně ještě nechte těsto kynout 1 až 2 hodiny na teplém místě, a po vykynutí ho opatrně vyndejte z misky a rozdělte ho na menší kousky, které můžete snadno vytvarovat do tvaru chlebíčků. Vytvarované chlebíčky vložte na plech vyložený pečícím papírem, nechte je ještě asi 30 minut dokynout a poté je potřete rozšlehaným vejcem.

Pečte při teplotě 180°C po dobu přibližně 15 až 20 minut, dokud chlebíčky nechytnou svou charakteristickou zlatavou barvu. Nechte chlebíčky chvilku vychladnout a poté je dozdobte podle svého gusta.

Jak dozdobit chlebíčky?

Ať už jste si velikonoční chlebíčky sami upekli, či si je koupili v obchodě, tak vás určitě zajímá, čím je dozdobit, abyste ještě vylepšili atmosféru Velikonoc. Sázkou na jistotu je vajíčková pomazánka, jež se perfektně hodí jako základ. Jaro je obdobím chutného ovoce, proto na chlebíčky přidejte i to – můžete si ho navíc vyzkoušet vyříznou kupříkladu ve tvaru zajíčka. Milovníci netradičních chutí pak mohou zkusit přidat na chlebíček i lahodné ořechy.