Recepty

Recept na buchtu s tvarohem a zakysanou smetanou: tip pro rok 2024

Recept na buchtu s tvarohem a zakysanou smetanou: tip pro rok 2024

Pokud vám doma zbyl tvaroh a zakysaná smetana nebo jednoduše pátráte po jednoduchém a lehkém moučníku, vyzkoušejte recept na buchtu s tvarohem a zakysanou smetanou. Je opravdu jednoduchá a zvládne ji upéct úplně každý.

Recept na buchtu s tvarohem a zakysanou smetanou

Pro začátek si připravte suroviny. Na ničem nešetřete – pokud místo másla použijete margarín a tvaroh či smetanu nahradíte jejich odtučněnou variantou, na výsledku si tolik nepochutnáte. A co si tedy vzít k ruce?

Suroviny:

  • 500 g tvarohu
  • 200 g zakysané smetany
  • 150 g másla
  • 200 g krupicového cukru
  • 4 vejce
  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli

Jak na pečení buchty

Ve velké míse smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu, trochu změklé máslo, krupicový cukr, vanilkový cukr, šťávu a kůru z citronu a žloutky. Dobře promíchejte do hladka. V další misce smíchejte mouku s práškem do pečiva a ve třetí ušlehejte bílky s špetkou soli do tuha. Postupně vmíchejte suché přísady do směsi s tvarohem a zakysanou smetanou a úplně nakonec do těsta opatrně vetřete sníh z bílků. Opravdu se vyplatí nespěchat, jinak vám těsto tzv. spadne a už ho ničím nedokážete zachránit.

Plech vyložte pečicím papírem a těsto do něj nalijte. Buchtu s tvarohem a zakysanou smetanou pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 40-50 minut, dokud nezezlátne a její okraje nezkaramelizují. Poté ji vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Servírujte ji lehce pocukrovanou nebo s čerstvým či kompotovaným ovocem – obě varianty budou přímo perfektní.

Dobré tipy navíc

A pokud si chcete recept trochu obměnit, přimíchejte do těsta dvě lžičky kvalitního kakaa a hotovou buchtu ještě před vychladnutím posypte nastrouhanou čokoládou. Bude neodolatelná. A milovníci ovoce ho mohou zapéct přímo do těsta – vždy však max. 3 lžíce, jinak se může stát, že se buchta upeče špatně.