Dezerty jsou oblíbenou sladkou lahůdkou, kterou si vychutnávají lidé po celém světě. Některé z těchto pochoutek jsou tak oblíbené a ikonické, že si zaslouží prozkoumat jejich původ a historii. Víte, odkud pochází třeba dezert Pavlova nebo makronky? V tomto článku se podíváme na původ 6 z nejznámějších dezertů a prozradíme vám, odkud pocházejí.
Barevné makronky
Makronky představují drobný, barevný a vzdušný dezert, který mají původ ve Francii. Abychom byli konkrétní, první makronky, jak je dnes známe, byly přineseny do Francie z Itálie během vlády Kateřiny Medicejské v 16. století. Jejich popularita a sláva se však začaly rozvíjet až později, a to v 20. století, kdy byla založena slavná pařížská cukrárna Ladurée. Ta pomohla makronkám dostat se na výsluní a stala se symbolem francouzské sladké kultury. Dnes si můžete vychutnat makronky po celém světě v různých chutích a barvách. Jejich domácí příprava je však záludnou kulinářskou výzvou.
Elegantní Pavlova
Pavlova je elegantní a lehký dezert, který spojuje křehký piškotový korpus s jemnou vrstvou šlehačky a obvykle čerstvým ovocem. Tento dezert dostal jméno po slavné ruské baletce Aně Pavlovové, která navštívila Austrálii a Nový Zéland na začátku 20. století. Přesný původ Pavlovy je však stále diskutovaný, přesto si jak Austrálie, tak Nový Zéland nárokují jeho vznik. Existuje více verzí příběhu o tom, kdo tento dezert skutečně vytvořil, ale jedno je jisté – jeho chutí a elegancí si získal srdce mnoha sladkých nadšenců po celém světě.
Tiramisu pojí kávu a mascarpone
Tiramisu je italský dezert, který má bohatou historii a původ v regionu Veneto v Itálii (Benátky). Jeho název doslova znamená „vem mě nahoru“ nebo „zvedni mě“, což odkazuje na jeho povznášející chuť. Tento ikonický dezert byl pravděpodobně vytvořený v 17. nebo 18. století, ale jeho přesný původ zůstává nejasný. Tradiční tiramisu se skládá z vrstvy piškotů namočených v kávě, které zakrývá vrstva mascarpone posypaná kakaem. Jedná se o nesmírně populární a výrazný italský dezert, který si oblíbili milovníci kávy a sladkého po celém světě.
Sachr dort
Sacher dort (sachr) je slavný rakouský dezert, který se vyznačuje čokoládovým piškotovým dortem naplněným višňovou nebo meruňkovou marmeládou a potaženým čokoládovou polevou. Tento dezert byl poprvé představen v roce 1832 ve Vídni rakouským cukrářem Franzem Sacherem, který tehdy pracoval jako pomocník kuchaře pro knížete Metternicha. Sacher dort je dnes symbolem vídeňské cukrářské tradice a stal se oblíbeným dezertem, který si vychutnávají návštěvníci Rakouska z celého světa.
Cheesecake
Cheesecake, tedy doslova tvarohový dort, má dlouhou historii a byl oblíbeným dezertem v různých kulturách. První zmínky o tvarohových dezertech pocházejí ze starověkého Řecka a Říma. Římané připravovali tvarohové dorty s medem a kořením. Moderní forma cheesecaku, jak ji známe dnes, se však vyvinula v USA, kde byl poprvé uveden na trh v New Yorku na začátku 20. století. Newyorský styl cheesecaku je známý svou krémovou a hutnou texturou a základem z rozdrcených sušenek.
Věnečky
Dezert věnečky, známý také jako věnečkový koláč, má svůj původ v České republice. Jedná se o tradiční český dezert, který se často spojuje s lidovou kuchyní a slavnostmi.