ReceptyVýživa a doplňky

Původ 6 nejznámějších dezertů: Odkud pochází makronky nebo Pavlova?

Původ 6 nejznámějších dezertů: Odkud pochází makronky nebo Pavlova?

Dezerty jsou oblíbenou sladkou lahůdkou, kterou si vychutnávají lidé po celém světě. Některé z těchto pochoutek jsou tak oblíbené a ikonické, že si zaslouží prozkoumat jejich původ a historii. Víte, odkud pochází třeba dezert Pavlova nebo makronky? V tomto článku se podíváme na původ 6 z nejznámějších dezertů a prozradíme vám, odkud pocházejí. 

Barevné makronky

Makronky představují drobný, barevný a vzdušný dezert, který mají původ ve Francii. Abychom byli konkrétní, první makronky, jak je dnes známe, byly přineseny do Francie z Itálie během vlády Kateřiny Medicejské v 16. století. Jejich popularita a sláva se však začaly rozvíjet až později, a to v 20. století, kdy byla založena slavná pařížská cukrárna Ladurée. Ta pomohla makronkám dostat se na výsluní a stala se symbolem francouzské sladké kultury. Dnes si můžete vychutnat makronky po celém světě v různých chutích a barvách. Jejich domácí příprava je však záludnou kulinářskou výzvou.

Makronky mohou nabývat nejrůznějších barev
Makronky mohou nabývat nejrůznějších barev

Elegantní Pavlova

Pavlova je elegantní a lehký dezert, který spojuje křehký piškotový korpus s jemnou vrstvou šlehačky a obvykle čerstvým ovocem. Tento dezert dostal jméno po slavné ruské baletce Aně Pavlovové, která navštívila Austrálii a Nový Zéland na začátku 20. století. Přesný původ Pavlovy je však stále diskutovaný, přesto si jak Austrálie, tak Nový Zéland nárokují jeho vznik. Existuje více verzí příběhu o tom, kdo tento dezert skutečně vytvořil, ale jedno je jisté – jeho chutí a elegancí si získal srdce mnoha sladkých nadšenců po celém světě.

Dezert Pavlova snadno dozdobíte čerstvým ovocem
Dezert Pavlova snadno dozdobíte čerstvým ovocem

Tiramisu pojí kávu a mascarpone

Tiramisu je italský dezert, který má bohatou historii a původ v regionu Veneto v Itálii (Benátky). Jeho název doslova znamená „vem mě nahoru“ nebo „zvedni mě“, což odkazuje na jeho povznášející chuť. Tento ikonický dezert byl pravděpodobně vytvořený v 17. nebo 18. století, ale jeho přesný původ zůstává nejasný. Tradiční tiramisu se skládá z vrstvy piškotů namočených v kávě, které zakrývá vrstva mascarpone posypaná kakaem. Jedná se o nesmírně populární a výrazný italský dezert, který si oblíbili milovníci kávy a sladkého po celém světě.

Tiramisu můžete připravit do mísy nebo skleniček
Tiramisu můžete připravit do mísy nebo skleniček

Sachr dort

Sacher dort (sachr) je slavný rakouský dezert, který se vyznačuje čokoládovým piškotovým dortem naplněným višňovou nebo meruňkovou marmeládou a potaženým čokoládovou polevou. Tento dezert byl poprvé představen v roce 1832 ve Vídni rakouským cukrářem Franzem Sacherem, který tehdy pracoval jako pomocník kuchaře pro knížete Metternicha. Sacher dort je dnes symbolem vídeňské cukrářské tradice a stal se oblíbeným dezertem, který si vychutnávají návštěvníci Rakouska z celého světa.

Sacher (Sachr dort) je vídeňská klasika
Sacher (Sachr dort) je vídeňská klasika

Cheesecake

Cheesecake, tedy doslova tvarohový dort, má dlouhou historii a byl oblíbeným dezertem v různých kulturách. První zmínky o tvarohových dezertech pocházejí ze starověkého Řecka a Říma. Římané připravovali tvarohové dorty s medem a kořením. Moderní forma cheesecaku, jak ji známe dnes, se však vyvinula v USA, kde byl poprvé uveden na trh v New Yorku na začátku 20. století. Newyorský styl cheesecaku je známý svou krémovou a hutnou texturou a základem z rozdrcených sušenek.

Cheesecake s ovocem si zamiluje každý
Cheesecake s ovocem si zamiluje každý

Věnečky

Dezert věnečky, známý také jako věnečkový koláč, má svůj původ v České republice. Jedná se o tradiční český dezert, který se často spojuje s lidovou kuchyní a slavnostmi. 

Věnečky jsou vynikající s citronovou polevou, ale i bez ní
Věnečky jsou vynikající s citronovou polevou, ale i bez ní