Další

Nejhorší pečivo ze supermarketu: nekupujete si ho 2024 i vy?

Nejhorší pečivo ze supermarketu: nekupujete si ho 2024 i vy?

Slovo nejhorší může být vnímáno subjektivně, protože, co voní jednomu, nemusí vonět druhému. Nicméně, existuje několik charakteristik, které jsou pro nejhorší pečivo ze supermarketu společné. Jaké to jsou? 

1. Bílé pečivo

Bílé housky nebo bagety jsou často vyráběny z rafinované mouky, která má málo vlákniny. Takové výrobky mívají nízký glykemický index, což znamená, že mohou způsobit rychlé zvýšení hladiny cukru v krvi. Produkty z rafinované mouky mají rovněž nízkou nutriční hodnotu, jsou tedy chudé na vitamíny, minerály a fytochemikálie. 

2. Sladké pečivo

Patříte k milovnicím koblih, croissantů nebo koláčů? Pak zbystřete. Tyto výrobky často obsahují vysoké množství cukrů a tuků, což může přispět k nárůstu hmotnosti a ke zvýšení rizika vzniku srdečních onemocnění. Sladké pečivo má rovněž nízkou nutriční hodnotu a obsahuje jednoduché cukry, které způsobují rychlý nárůst a následný rychlý pokles hladiny cukru v krvi, který vede ke špatné koncentraci a ke kolísání energie.

Dva croissanty s dipem a příborem.

3. Předem balené pečivo

Mezi nejhorší pečivo ze supermarketu můžeme zařadit také předem balené bagety, housky nebo sendviče, které bývají plné konzervantů, přidaných cukrů a jiných umělých přísad, které mají prodloužit jejich trvanlivost a zajistit lepší vzhled výrobku.

4. Plněné pečivo

Některé druhy pečiva, které mají různé náplně, mohou obsahovat velké množství cukrů a tuků, což způsobuje, že má pečivo nízký glykemický index a vysoký obsah kalorií, které přispívají k nárůstu hmotnosti. Tento druh pečiva má také nízkou nutriční hodnotu a obsahuje vysoké množství soli, která je spojena s hypertenzí a zvýšeným rizikem vzniku srdečních onemocnění. V neposlední řadě může být pro někoho takové pečivo těžce stravitelné.

Plněné bílé pečivo s příborem.

Nejhorší pečivo ze supermarketu je to, které vašemu tělu nedodá žádné živiny, obsahuje velké množství cukrů, tuků a umělých přísad. Pokud se chcete takovému pečivu vyhnout, čtěte na obalech výrobků a štítcích u konkrétního pečiva jeho složení, které by mělo být bohaté na vlákninu a celozrnné ingredience.