Nemusíte se nutně označovat za gurmány, abyste věděli, že dobré jídlo tak nějak k Velikonocům už patří. Nejen, že české domácnosti pečou sladké a výtečné beránky, zajíčky nebo mazance a bábovky, ale lidé v celém Česku na Velikonoce také dbají na to, aby doma podávali luxusní velikonoční oběd. Chcete letos opravdu zazářit a všechny přítomné jedlíky odrovnat explozí chutí? V tom případě se inspirujte receptem roku 2023 na luxusní velikonoční oběd!
Jehněčí maso na velikonoční oběd? Správná volba!
Jehněčí maso není po celý rok v mnoha domácnostech tak častým pokrmem, který přistane na jídelním stole, jako například maso kuřecí nebo vepřové. K Velikonocům se však perfektně hodí a patři do tradiční velikonoční kuchyně. Připravte proto doma luxusní oběd, kterým budou grilované jehněčí kotletky a podávejte je dle tradice v neděli na Boží hod.
Grilované jehněčí kotlety s čerstvým zeleninovým salátkem
Jehněčí kotlety patří právem k nejoblíbenějším pokrmům z jehněčího masa. Po grilování jsou totiž křupavé a naprosto jedinečné. Perfektně se k jehněčím kotletám hodí alespoň jedna studenější jogurtová příloha, proto je doplníme vychlazeným zeleninovým salátkem.
Už se vám sbíhají sliny? Ještě chvíli počkejte. Abyste předešli typickému pachu jehněčího masa, které mnoho lidí v jeho přípravě odrazuje, odřežte co nejvíce bílých tukových částí – ty jsou totiž za typický zápach z naprosté většiny zodpovědné. A teď už můžete začít!
Co budete potřebovat na přípravu tohoto oběda pro 2 osoby?
- 4 kusy jehněčích kotlet (počítejte s 2-3 kotletami na 1 osobu)
- na marinádu budete potřebovat sůl, pepř, lžičku červené papriky, malý kelímek bílého jogurtu
- na přípravu salátku si nachystejte tyto suroviny: rajče, okurka, čerstvá petrželová nať, sůl, bílý jogurt, olivový olej
Postup:
- Nejdříve ze všeho vložte maso do marinády, kterou si jednoduše připravíte smícháním všech výše uvedených surovin. Kotletky můžete nechat v marinádě i přes noc.
- Jestliže máte domácí nebo zahradní gril, rozpalte jej a kotletky opékejte 5 minut z každé strany. Nemějte obavy, pokud gril nemáte, postačí vám totiž horkovzdušná trouba. Rozpalte ji s funkcí grilu na 200 stupňů a opékejte kotletky na pečícím papíře 3 minuty.
- Salátek si jednoduše připravíte nakrájením zeleniny na malé kostičky a nasekáním petrželové natě, přidáním pár kapek olivového oleje a bílého jogurtu. Nakonec dochuťte solí.
- Hotové jehněčí kotletky podávejte na vyhřátém talíři, aby maso nebylo při vychladnutí tuhé. Přejeme vám dobrou chuť.