Opečená ryba s chřestem je skvělým jídlem pro neobyčejné chvíle. Touto úpravou ryby docílíte chuťového zážitku a zároveň působivého pokrmu, který vypadá skvěle na každém talíři. Recept oceníte při rodinných oslavách, romantické večeři ve dvou nebo setkáním s přáteli. Výhodou přípravy je, že ji můžete aktualizovat změnou použité ryby. Tak vzhůru do vaření!
Připravíme si
Dopředu si nachystáme očištěné a vykuchané ryby. Doporučujeme vybírat chuťově výraznější ryby jako je ze sladkovodních ryb candát, nebo mořská královská pražma. Použít ale můžete také filet z lososa, se kterým budete mít při přípravě méně práce.
Dále budeme potřebovat:
- svazek čerstvých bylinek (citronový tymián, šalvěj, rozmarýn…)
- zelený chřest (cca 5 kusů na porci)
- plátky uzené šunky (jeden plátek na porci)
- šalotku (cca 1 menší kus na porci)
- máslo
- olivový olej
- bílý vinný ocet
- citronovou šťávu
- bílé víno
- sůl
- pepř
Zvýrazníme chuť bylinkami
Celou rybu, pokud ji máme k dispozici, případně jen filet, vložíme den dopředu do mísy s bylinkami. Čerstvé bylinky nejprve mírně promneme mezi prsty a důkladně jimi rybu obložíme. Před samotným vařením rybu vyjmene, naporcujeme, osolíme a opepříme. Rybí kůži neodstraňujeme, ale opatrně ji nařízneme sérií řezů v podélném směru.
Pečeme na dvou pánvích
Chřest omyjeme, zbavíme dřevnatých konců a oloupeme. Šalotku nadrobno nakrájíme na kostičky. Rozehřejeme dvě pánve – menší na zeleninu a větší na ryby. Na každé rozpustíme kousek másla s trochou olivového oleje. Na menší pánvi necháme zesklovatět šalotku a na větší pečeme filety nejprve kůží dolů. Po cca 3 minutách rybu otočíme a po stejnou dobu pečeme i z druhé strany.
Uvaříme skvělou omáčku
Orestovanou šalotku podlijeme trochou bílého vína spolu s polévkovou lžící vinného octa. Směs necháme svařit na polovinu. Nadrobno nakrájíme lístky šalvěje a zdrhneme ze stonků lístečky tymiánu. Do zredukovaného základu omáčky vmícháme kousek vychlazeného másla, přidáme bylinky a dochutíme citronovou šťávou. Vše jemně promícháme.
Dokončíme a servírujeme
Chřest zabalíme po pěti kusech do plátku uzené šunky. Opečené ryby vyjmeme z pánve a na zbylém výpeku zlehka opečeme chřest zabalený v šunce. Na talíř nejprve naservírujeme chřest s šunkou, přes něj kousky ryby a nakonec přelijeme omáčkou. Jako přílohu podáváme opečené brambory nebo vařené brambory s koprovým máslem. Na porci ryby počítáme jednu větší bramboru.