Recepty

Luxusní řízek: Skvělý rodinný oběd

Luxusní řízek: Skvělý rodinný oběd

Luxusní řízek pro mnohé znamená perfektní rodinný oběd. Tento chutný kousek masa, obalovaný výbornou strouhankou a křupavým těstíčkem, se běžně podává s bramborovou kaší, hranolkami nebo dokonce i rýží. V tomto článku se pak podíváme na to, jak připravit řízek k dokonalosti, a nabídneme několik tipů, jak tento tradiční pokrm zlepšit a udělat z něj nezapomenutelný gurmánský zážitek pro celou rodinu.

Jak připravit dobrou strouhanku na řízek?

Kupte si bílý chléb a nakrájejte jej na menší kousky. Následně nechte kousky chleba vyschnout na vzduchu, dokud nejsou křehké. Tento krok můžete urychlit pečením v troubě při nízké teplotě. Následně už stačí pouze rozmixovat usušené pečivo na strouhanku – například ručním mlýnkem.

Jaké maso se hodí na řízek?

Tradičně se na řízek používá vepřové nebo kuřecí maso, ale v podstatě se na tento lahodný pokrm dá použít jakékoliv maso, které se dá paličkou naklepat na tenké plátky. Mezi další možnosti vhodného, leč méně tradičního masa na řízek pak patří kupříkladu telecí, krůtí nebo jehněčí maso. Je důležité si vybrat kvalitní a čerstvé maso. Pro řízek je nejvhodnější maso z kýty, která je méně tuhá a více šťavnatá.

Suroviny na luxusní řízek

Na perfektní rodinný oběd v podobě chutného řízku budete pochopitelně potřebovat 150-200 gramů vámi preferovaného masa na osobu a předpřipravenou strouhanku. Dále se neobejdete bez dvou vajíček, hladké mouky, trošky mléka, soli, a másla nebo oleje na smažení. 

Postup přípravy luxusního řízku

Připravte si všechny suroviny, řízek naklepejte a osolte dle chuti. Rozmíchejte vejce s trochou mléka v mělké misce. Na druhé mělké misky připravte hladkou mouku a do třetí strouhanku Vložte řízek nejprve do mouky, aby se v ní celý obalil, a následně jej namočte do směsi vajec a mléka – rovněž by měl být obalený po celé své ploše.

Nakonec řízek obalte celý ve strouhance. ​​Rozehřejte pánev s olejem nebo máslem na středním plameni. Poté dejte řízek na pánvičku a smažte ho z každé strany po dobu 3 až 4 minut, nebo dokud jeho trojobal nechytne zlatavou barvu. Hotový řízek přendejte na talíř a podávejte jej s vašimi oblíbenými přílohami, např. bramborovým salátem, hranolkami nebo vařenými bramborami.