Recepty

Luxusní jahodová bublanina: Dezert léta 2024

Luxusní jahodová bublanina: Dezert léta 2024

Jahody jsou symbolem léta a jejich sladká chuť je pro mnoho lidí neodolatelná. Pokud hledáte způsob, jak využít svěží jahody a vytvořit z nich jedinečný dezert, luxusní jahodová bublanina je tím přesně to, co potřebujete. Tento jednoduchý a přitom ohromující dezert vás okouzlí svou chutí i vzhledem. Připravte se na lahodnou jahodovou slast plnou bublinkového potěšení.

Ingredience

  • 500 g čerstvých jahod
  • 200 g cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • 2 vejce
  • 120 ml mléka
  • 60 g másla (rozpuštěného)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Cukr moučka na posypání

Postup

Zahřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Vymažte formu na pečení máslem nebo ji vyložte pečicím papírem, aby se bublanina lépe vyndávala. Omyjte a očistěte jahody. Nakrájejte je na plátky nebo čtvrtky podle velikosti. Přidejte 50 g cukru a promíchejte tak, aby se jahody potřely cukrem. Nechte je stranou odpočinout. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Do suchých ingrediencí vytvořte prohlubeň. 

Ve druhé míse rozšlehejte vejce. Přidejte mléko, rozpuštěné máslo, vanilkový extrakt a zbývající cukr. Dobře promíchejte, dokud nedostanete hladkou směs. Přelijte tekutou směs do prohlubně ve suchých ingrediencích. Pomalu zamíchejte, dokud nezískáte hladké a bezhrudkové těsto. Není nutné míchat příliš dlouho. Přendejte těsto do připravené formy na pečení a vyrovnejte povrch.

Rozložte jahody rovnoměrně po povrchu těsta. Mohou se propadnout dovnitř těsta během pečení. Vložte formu s bublaninou do předem vyhřáté trouby a pečte 40-45 minut nebo dokud není bublanina zlatě hnědá a upečená. Můžete vyzkoušet test špejlí – vložte špejli do středu bublaniny, pokud vyjde ven suchá, je bublanina hotová. Vyndejte bublaninu z trouby a nechte ji chvíli vychladnout. Poté posypte povrch cukrem moučka pro dokonalý vzhled. Bublaninu můžete podávat teplou nebo studenou. Doporučujeme ji servírovat se šlehačkou nebo zmrzlinou.

Luxusní jahodová bublanina je ideální dezert pro letní osvěžení. Její svěží a sladká chuť jahod vynikne s lehkostí a nadýchaností těsta, které tvoří krásné bublinky. Tento jednoduchý recept vám umožní využít sezónní jahody a přinést na svůj stůl luxusní zážitek.