Grilování je jednou z nejoblíbenějších letních aktivit s rodinou nebo přáteli. Pokud chcete připravovat maso na grilu jako profesionálové a ohromit své hosty gastronomickým zážitkem, máme pro vás několik užitečných tipů. Od výběru kvalitního masa až po jeho správné servírování – to vše se dočtete v následujících řádcích.
Vše začíná výběrem kvalitního masa
Klíč k úspěšné grilovačce tkví ve výběhu vhodného masa. Maso by v každém případě mělo být čerstvé, nikoliv vyndané z mrazáku. Na gril se více hodí tučnější maso, protože tuk jej dělá křehčím. Upřednostňujte maso od prověřených řezníků nebo farmářů nad koupí ze supermarketu.
Vepřové maso
Z vepřového masa je sázkou na jistotu šťavnatá krkovice nebo panenka. Sáhnout ale můžete také po bůčku, kotletě nebo žebírkách.
Hovězí maso
Hovězí maso je sice velmi šťavnaté a má výraznější chuť, ale může být po ugrilování tužší, zvlášť pokud není dobře vyzrálé (tzv. stařené). Vyzrálost poznáte podle barvy svaloviny (mělo by být tmavší) a dotykem prsty (měly by v něm zůstat jejich otisky). Alternativou, která nezklame, jsou mleté hovězí burgery. Na steak je vhodný nízký roštěnec, svíčková nebo květové špičky.
Drůbeží maso
Grilovat lze dobře i drůbež. Nejvhodnější je kuřecí maso – prsa s kůží i bez kůže, stehna, křídla nebo celý kus. Hotové kuřecí maso bývá většinou křehké a rychle hotové. Pozor jen, ať jej příliš nevysušíte!
![](https://extrafit.cz/wp-content/uploads/2023/05/maso-2-1024x683.jpg)
Vyváženou chuť zajistí domácí marináda
Pro zvýraznění chuti maso před grilováním naložte do marinády. Marinádu připravíte snadno smícháním oblíbených, ideálně čerstvých, bylinek, soli, koření, oleje, citronové šťávy a dalších ingrediencí podle vaší chuti. Naložené maso nechte odpočinout v chladničce po dobu alespoň jedné hodiny, aby se přírodní aroma vstřebalo. Hovězí maso na steaky nikdy nemarinujte! Pro podpoření jeho přirozeně výrazné chuti stačí steak až po upečení osolit a opepřit.
![](https://extrafit.cz/wp-content/uploads/2023/05/priprav-1024x768.jpg)
Gril musí být dostatečně předehřátý
Než položíte maso na gril, ujistěte se, že je gril dostatečně předehřátý. U elektrického a plynového grilu postačí k jeho rozehřátí 10 – 20 minut. Gril na dřevěné uhlí zapalte alespoň 30 minut před vlastním grilováním a na dřevo nejméně hodinu dopředu.
![](https://extrafit.cz/wp-content/uploads/2023/05/ohen-1024x576.jpg)
Každý druh masa vyžaduje jinou techniku
Podle velikosti a druhu masa zvolte vhodnou techniku a teplotu grilování:
Přímé grilování
Jedná se o pečení masa přímo na grilovací mřížce za pomoci vysoké teploty (min. 200°C). Technika je vhodná pro menší a tenké kusy masa, jako jsou steaky, kuřecí prsa nebo ryby. Maso pravidelně otáčejte, abyste dosáhli rovnoměrného propečení z obou stran.
Nepřímé grilování
Druhou možností je úprava masa bez přímého kontaktu s ohněm na nižší teplotu (150 – 180°C). Tuto metodu použijte pro větší kusy masa, jako jsou kuřecí křídla, vepřové kotlety nebo celé kuře. Maso na grilu přiklopte poklopem a nechte grilovat pomalu a rovnoměrně. Občas jej otočte a potřete marinádou nebo omáčkou, aby se zvýšila jeho chuť.
![](https://extrafit.cz/wp-content/uploads/2023/05/gril-1024x684.jpg)
Propečení zkontrolujte teploměrem
Ke kontrole optimálního propečení masa můžete použít k tomu určený teploměr. Ideální teplota se liší v závislosti na druhu masa. Například pro medium-rare steak by měla být kolem 55 – 57 °C.
![](https://extrafit.cz/wp-content/uploads/2023/05/teplota-1024x683.jpg)
Dopřejte masu čas na odpočinek
Ugrilované maso nechte odpočinout zaklopené na prkénku nebo talíři po dobu asi 5 – 10 minut (větší kusy klidně i déle). Tím umožníte tuku se rozpustit na šťávy a rovnoměrně se rozložit, aby maso zůstalo šťavnaté. Až poté jej porcujte a podávejte. Někteří kuchaři dokonce tvrdí, že délka odpočinku by měla být stejně dlouhá jako doba grilování.
![](https://extrafit.cz/wp-content/uploads/2023/05/maso-1-1024x683.jpg)
Pohrajte si s různými chutěmi
Maso podávejte s různými omáčkami, bylinkami nebo marinádami, které dodají pokrmu bohatou paletu chutí. Pro oživení chuti můžete použít také čerstvé bylinky, citronovou šťávu nebo kvalitní olivový olej. K masu můžete servírovat čerstvé pečivo nebo opečené brambory. Ideální je přidat také grilovanou zeleninu (jako je paprika, cuketa, chřest…) nebo žampiony.
![](https://extrafit.cz/wp-content/uploads/2023/05/grilov-1024x683.jpg)