Máte rádi maso a hledáte zdravou svačinu plnou bílkovin, kterou si můžete snadno připravit doma? Domácí sušené maso, známé také jako jerky, je skvělou volbou. Je to chutná a výživná pochoutka oblíbená nejen mezi sportovci, milují jí také dobrodruzi a turisté, protože se díky svému vysokému obsahu bílkovin perfektně hodí na výlety a nejrůznější akce. Inspirujte se a čtěte dále – v článku vám přinášíme recept + 3 praktické tipy, jak si doma jednoduše připravit sušené maso jerky.
Jaké maso je vhodné na sušení?
Pro sušení vybírejte určitě výhradně kvalitní a libové kusy masa, u tučných částí totiž hrozí žluknutí. Nejvhodnější je hovězí, které je pro tuto přípravu nejoblíbenější a chutná skutečně nejlépe. Použít můžete pravou svíčkovou, která je ale velmi drahá a navíc se po sušení ještě smrskne. Chcete-li si jerky připravit za lepší cenu, zvolte zadní kýtu – hodí se horní a spodní šál nebo ořech.
Alternativně se hodí také maso drůbeží, například libová krůtí prsa, případně je dobrou volbou také vepřová panenka s nízkým obsahem tuku. Aby se jerky dobře usušilo a bylo jednotné, určitě vždy odstraňte veškeré viditelné tuky a šlachy, na které můžete především u hovězího masa narazit.
Jak připravit marinádu na maso?
Marináda je pro chuť jerky klíčová. Existuje mnoho receptů na marinády, ale základními složkami jsou vždy sójová omáčka, worchestrová omáčka a různé koření dle vašich preferencí, používá se s oblibou například česnek a uzená mletá paprika. Můžete přidat také med, hořčici nebo chilli papričky pro pikantnější verzi. Doma můžete experimentovat a připravit si marinádu podle své chuti. Dbejte ale na nízký obsah soli.
Jak připravit maso na sušení?
Maso nakrájejte na tenké plátky, vždy proti směru vláken. Doporučujeme použít co nejostřejší nůž, se kterým se snažte o konzistentní tloušťku plátků. Tenčí plátky se rychleji usuší a dosáhnete křupavějšího výsledku, někomu ale více chutnají hrubší kousky, u kterých je třeba počítat s maličkou delší dobou sušení. Aby se vám maso lépe krájelo, je dobré ho nechat alespoň 30 minut v mrazáku. Nakrájené tenké plátky poté naložte do marinády, ve které by mělo zůstat naložené alespoň přes noc. Směs masa a marinády uchovávejte v lednici.
Recept na domácí jerky
Níže najdete tip na recept na domácí jerky včetně potřebných ingrediencí a postupu.
- Hovězí maso
- Sójová omáčka
- Worcesterová omáčka
- Sušené oregáno
- Mletý pepř
- Kouřová omáčka
- Mletý česnek
- Uzená paprika
- Med
Maso nakrájejte a naložte do marinády podle tipů uvedených v odstavcích výše. Naložené maso poté můžete sušit v tradiční sušičce na ovoce a zeleninu, případně lze připravit i v troubě při nízké teplotě 60 °C. Tuto teplotu nastavte i v sušičce, je nezbytná pro správnou a zdravou přípravu. Než maso rozložíte na plech či sušicí pláty, nechte z něj marinádu lehce okapat, jinak se bude sušit déle.
Jak skladovat sušené maso jerky
Usušené maso skladujte na tmavém a chladném místě, ideálně ve skleněné dóze, kde zabráníte přístupu vzduchu. Skladovat se dá i v papírovém pytlíku, ale to zejména tehdy, pokud je určeno k okamžité spotřebě. Při kvalitním usušení vám maso vydrží minimálně 3 týdny.