Další

3 tipy na netradiční adventní věnec: Tento rok budete za hvězdu

3 tipy na netradiční adventní věnec: Tento rok budete za hvězdu

Předvánoční období se ve většině českých domácností neobejde bez adventního věnce. Obvykle se jedná o věnec z jehličí, ozdobený šiškami, pentlemi či jinými ozdobami. Chybět samozřejmě nemohou ani čtyři svíčky. Adventní věnec však může vypadat i jinak. Ukážeme vám tři netradiční adventní věnce a poradíme vám, jak si je vyrobit doma.

Perníkový adventní věnec

Ačkoliv by se to mohlo zdát obtížné, upéct perníkový adventní věnec je o mnoho snazší než upéct například perníkovou chaloupku. Jako základ vám postačí kruh a poté stačí už jen vykrojit z perníku pár hvězdiček či jiných vánočních motivů, které nakonec na perníkový kruh připevníte.

Předem si rozmyslete, jak velké svíčky použijete a do perníkového kruhu ještě před jeho upečením udělejte čtyři díry. Až bude perník upečen,ý svíčky do děr jen jednoduše postavíte a perník ozdobíte bílou nebo barevnou polevou. Pomáhat mohou i děti a po Vánocích můžete perníkový adventní věnec všichni společně sníst.

Speciální tip pro vás: Chcete-li, aby vám věnec vydržel i do příštího roku, upečte ho ze slaného těsta.

Adventní věnec z korkových špuntů

Patříte mezi milovníky vína a máte doma zásobu korkových zátek? Pak máte vyhráno. Vezměte si k ruce tavnou pistoli a jednotlivé zátky slepujte k sobě tak, aby z nich vznikl kruh (zátky postavte a slepujte je k sobě jejich bočními stranami). Velikost a šířka kruhu je jen na vás.

Až budete mít hotovo, připevněte na korkový kruh svíčky a ozdobte ho. Dobře vám poslouží nejrůznější přírodniny (šišky, větvičky), ale i koupené ozdoby, vánoční řetězy nebo třpytky.

Speciální tip pro vás: Nemáte-li doma korkové zátky, můžete si v lese nasbírat šišky a ty k sobě za pomoci tavné pistole slepit. Počítejte však s tím, že na šiškový věnec se vám budou obtížněji připevňovat svíčky i další ozdoby.

Rychlý a levný adventní věnec

Pokud letos nechcete za adventní věnec utrácet, nebo jste ho nestihli pořídit včas, vyrobte si ho z věcí, které máte doma. Koupit budete muset pouze svíčky.

Vezměte z kuchyně velký skleněný talíř (nevo dřevěný tácek) a připravte si čtyři skleničky na víno. Skleničky otočte dnem vzhůru a postavte je na talíř či tác. Jednotlivé svíčky pak umístěte na nožičky skleniček. Máte-li doma vánoční ozdoby nebo řetězy, umístěte je dovnitř skleniček, případně skleničky obložte jehličím nebo šiškami. K dozdobení zkrátka použijte to, co máte zrovna po ruce.

Speciální tip pro vás: Nemáte doma ani skleničky na víno? Postavte jednoduše svíčky vedle sebe na talířek nebo na dřevěnou kulatinu a okolo  umístěte šišky a větvičky. V jednoduchosti je krása.