Krása a módaZdraví

Co je to cykličnost a co se děje s vaším tělem během menstruačního cyklu

Co je to cykličnost a co se děje s vaším tělem během menstruačního cyklu

Cykličnost je v podstatě přirozený rytmus, ke kterému dochází v životě ženy během menstruačního cyklu. Tento fyziologický proces každý měsíc ovlivňuje ženské tělo a zahrnuje několik fází, přičemž každá má svůj specifické vliv nejen na zdraví, ale i náladu a celkovou energii ženy. Pojďte se do tohoto tématu ponořit hlouběji.

Co je to menstruační cyklus a menopauza

Menstruační cyklus je komplexní řetězec biologických událostí, který se odehrává v ženském těle a trvá průměrně 28 dní, ale u některých žen může být kratší nebo delší. První menstruace do života ženy vstupuje ve věku zhruba 12 až 16 let, přičemž každá žena během života menstruuje zhruba 400krát v závislosti na počtu těhotenství a délkách kojení. Nástup menopauzy se objevuje zhruba kolem 50. věku ženy a značí jakési ukončení plodnosti.

Co je to menstruační cyklus a menopauza
Co je to menstruační cyklus a menopauza

Ženská cykličnost aneb 4 fáze ženy

Proč je tak těžké ženám rozumět? Stručně řečeno proto, že každá žena je obdařena menstruačním cyklem a je ovlivněna jeho fázemi. Ženy zkrátka nefungují stejně jako muži. V průběhu měsíce jsou jejich nálady, emoce i fyzická síla proměnlivé. Žena projde celkem 4 fázemi a každá z nich s sebou přináší dobré i špatné projevy emocí a nálad. Během menstruačního cyklu se totiž v těle žen vytváří hormony, které ovlivňují prožívání a chování.

Ženská cykličnost aneb 4 fáze ženy
Ženská cykličnost aneb 4 fáze ženy

Menstruační fáze (3. až 7. den)

Menstruační cyklus začíná dnem krvácení, které je známé jako menstruace, a trvá přibližně 3 až 7 dní. Děje se tak, když z těla odchází vyloučená děložní sliznice, která byla připravena na případné těhotenství. Hormonální hladina je doslova na svém minimu, což souvisí s pocity únavy, vyčerpání a nechuti do jednodušších i náročnějších činností.

Menstruační fáze - typická je podrážděnost a pocit únavy
Menstruační fáze – typická je podrážděnost a pocit únavy

Folikulární fáze (8. až 14. den)

Po menstruaci začíná vajíčko v jednom z vaječníků růst v malém váčku zvaném folikul. Jak tento váček zraje, podněcuje také tvorbu hormon estrogenu, který začíná stimulovat růst děložní výstelky (to aby se mohlo případně oplodněné vajíčko řádně uhnízdit). Estrogen má zároveň pozitivní vliv na náladu ženy. Jedná se o období, kdy se ženám daří plnit pracovní úkoly či sportovní výzvy. V rámci nálady se obvykle nedostavují žádné dramatické výkyvy. 

Folikulární fáze
Folikulární fáze

Ovulační fáze (14. den, zhruba 24 až 48 hodin)

V polovině cyklu dochází k uvolnění zralého vajíčka z folikulu – tomu se říká ovulace. Právě v tomto období cyklu přicházejí takzvané plodné dny, které trvají zhruba 5 dní okolo ovulace. To je čas největší pravděpodobnosti početí. Mnoho žen v tomto období pociťuje zvýšenou sexuální touhu a chuť vypadat dobře, což je často spojené s péči o sebe sama či pečlivější aplikací make-upu.

Ovulační fáze
Ovulační fáze

Luteální fáze (15. až 28. den)

Pokud těhotenství nenastane, pak po ovulaci hladiny hormonů klesají a nastává nerovnováha mezi progesteronem a estrogenem. Začíná se opět odstraňovat vrchní vrstva endometria (sliznice dělohy), což způsobuje nástup další menstruace. Luteální fáze tak začíná společně s ovulací a končí s příchodem další menstruace a je ze všech fází nejdelší. V této fázi bývá žena velmi tvořivá, ale současně dochází k častým změnám nálad a plačtivosti, výjimkou není ani podrážděnost. 

V luteální fázi je žena tvořivá, ale mívá změny nálad
V luteální fázi je žena tvořivá, ale mívá změny nálad