DalšíZdraví

Jaká je pravděpodobnost otěhotnění mimo plodné dny?

Jaká je pravděpodobnost otěhotnění mimo plodné dny?

Ženský cyklus se skládá ze čtyř na sebe navazujících fází. V každé z těchto fází dochází k určitým procesům uvnitř ženského těla, a proto mají i specifické vnější projevy. Jako první fáze bývá označována menstruační. Ta začíná prvním dnem krvácení a trvá od tří do 7 dnů. Během menstruační fáze se neoplodněné vajíčko vyplavuje z těla.

Ve druhé – folikulární – fázi dochází k vývinu vajíčka, které bude připraveno na oplodnění během ovulace. Ovulační fáze trvá zpravidla 2 až 3 dny, a je tak ze všech fází nejkratší. V této fázi cyklu je vajíčko nejlépe připraveno na oplodnění. Pokud k němu dojde, pak se oplodněné vajíčko uhnízdí v děložní výstelce a začíná se vyvíjet.

Jestliže k oplodnění nedojde, přichází na řadu poslední fáze cyklu, kterou většina lidí dobře zná pod pojmem PMS. Jedná se zhruba o dva týdny, které mohou být spojené s mnoha nepříjemnými příznaky. Tato fáze končí, jakmile přichází nová menstruace a celý proces začíná nanovo.

Jaká je pravděpodobnost otěhotnění mimo plodné dny

Plodnými dny odborníci nazývají zhruba 3 dny před ovulací a opět přibližně 3 dny po ní. Během této doby je otěhotnění velmi pravděpodobné. Nicméně Odpověď na otázku, zda je možné, abyste otěhotněly i mimo plodné dny je také poměrně snadná. Ano. Z toho důvodu se například nevyplatí spoléhat na počítání plodných a neplodných dnů jako 100% spolehlivou formu antikoncepce.

Nicméně určit v procentech, jaká je pravděpodobnost otěhotnění mimo plodné dny není nic snadného. Naopak je to takřka nemožné. Jako ženy jsme totiž velmi individuální. Některé ženy například otěhotní těsně před začátkem menstruace nebo brzy po ní. Během ovulace je však pravděpodobnost nesrovnatelně vyšší.

Podle odborníků je však hranicí zhruba šest dní před nebo po ovulaci. Během dřívějších či pozdějších dní je totiž šance na otěhotnění téměř nulová.