Další

Ladění barev nikdy nebylo jednodušší: 3 rady, které musíte znát!

Ladění barev nikdy nebylo jednodušší: 3 rady, které musíte znát!

Připadá vám správné ladění barev jako nadlidský úkol? Teď už nemusí! S naším jednoduchým návodem zvládnete kombinovat barvy jako profík. Stačí se jen držet několika pravidel. Která, že to jsou?

Neexistují umělé barvy

Pro krásné ladění barev je nutné si uvědomit, jak vlastně barva vzniká. To, že věci kolem nás nabývají různých barev i odstínů je totiž dáno pouze zásluhou světla a jeho lomu. Proto i když se vám může zdát, že některé barvy nemají s přírodou nic společného, opak je pravdou. Každá jednotlivá barva je výsledkem kouzlení přírody.

3 základní barvy

Z toho důvodu najdete právě tři základní barvy, z nichž se míchají všechny ostatní. Těmito třemi barvami jsou červená, žlutá a modrá. Jejich spojením pak vznikají takzvané barvy sekundární. Specifickým případem je pak barva hnědá, kterou získáte spojení všech tří základních barev. Pro úplnost je navíc nutné dodat, že ani bílá ani černá nejsou pokládány za barvy. Černá je v podstatě nejtmavší varianta nějaké barvy a bílá pak jejím opakem.

ŽlutáČervenáModrá
 ŽlutáOranžováZelená
ČervenáOranžováFialová
ModráZelenáFialová

Kontrastní a komplementární barvy

Klíčem ke správnému ladění barev jsou kontrastní a komplementární barvy. Pokud například oranžová barva vzniká spojení žluté a červené, pak kontrastní barvou bude modrá. Čili jediný základní barva, kterou oranžová neobsahuje. Komplementární barva leží v barevném spektru vždy vedle barvy, s níž chcete nějakou jinou sladit.

Pokud si nevíte rady, vždycky můžete sáhnout po „barvách“ jako je černá nebo bílá, se kterými nikdy neuděláte chybu. Zejména v případě, že si nejste příliš jistí, spokojte se s laděním menšího množství barev. Sladit dvě barvy a přidat k nim například černou teď už zvládnete jako nic.