Další

Rakovina prsu: Jak se jí bránit a které celebrity nad ní vyhrály?

Rakovina prsu: Jak se jí bránit a které celebrity nad ní vyhrály?

Rakovina prsu – jedno z nejběžnějších závažných onkologických onemocnění u žen. A podle statistik se její výskyt rok o roku zvyšuje. Pokud je však podchycena v raném stádiu, existuje díky moderní medicíně velká šance na úplné vyléčení. Co udělat v rámci prevence a které známé osobnosti se z rakoviny prsu vyléčily?

S kým máme tu čest? 

Karcinom prsu je po rakovině kůže druhým nejčastějším nádorovým onemocněním. U žen představuje až 20 % ze všech zhoubných nádorů. Vzniká z defektních buněk, které ztratily svou přirozenou funkci a začaly se nekontrolovatelně množit. Pokud nedojde k včasnému zásahu, hrozí šíření rakoviny do okolních mízních uzlin a vznik metastáz. Přesné příčiny rakoviny prsu zatím nejsou známy.

Jak se jí dá bránit?

Většinu případů rakovin prsu způsobují rizikové faktory, jako jsou zejména věk, obezita, alkoholismus a nezdravý životní styl. Až 90 % žen, u kterých je rakovina prsu diagnostikována včas, mají velkou šanci na úplně uzdravení. Proto je hlavním způsobem prevence:

  • chodit na preventivní mamografická vyšetření
  • provádět samovyšetření 

Nikdy není od věci:

  • jíst zdravě
  • dostatečně se pohybovat
  • udržovat si optimální váhu

Jaké má symptomy?

V raných stádiích bohužel nebolí ani nevykazuje žádné dobře pozorovatelné příznaky. Z toho důvodu je velmi obtížné ji odhalit. Mezi nejčastější pozorovatelné symptomy patří:

  • neobvyklý útvar v prsu
  • změny tvaru, velikosti a barvy prsu 
  • výtok z bradavky
  • bolestivost a otoky
  • změny v podpaží

Které celebrity nad ní vyhrály?

Známých osobností, které prodělaly rakovinu prsu, je mnoho. Patří mezi ně například Kylie Minogue, Cynthia Nixon, Christina Applegate, Sheryl Crow nebo Maggie Smith. Pojďme se podívat na příběhy tří z nich.

Kylie Minogue 

Australské zpěvačce byla nemoc diagnostikována v levém prsu v roce 2005, když jí bylo 36 let. Podstoupila částečnou mastektomii (odebrání prsní tkáně), chemoterapii a ozařování. 

Cynthia Nixon

Kdo by neznal Cynthii Nixon, jednu z hlavních postav úspěšného seriálu Sex ve městě? Herečka v roce 2006 ve věku 40 let postoupila běžné mamografické vyšetření, na kterém jí zjistili rakovinu v pravém prsu. Léčba byla naštěstí úspěšná.

Maggie Smithová 

Představitelka profesorky McGonagallová ze série o Harrym Potterovi zjistila, že má rakovinu prsu v roce 2008. Tehdy 73 letá herečka podstoupila jednostrannou mastektomii a chemoterapii. Natáčela bez přesušení i během léčby.