Nedělní oběd je pro mnoho lidí důležitou tradicí. Je to čas, kdy se rodina a přátelé sejdou u stolu, aby si vychutnali společné jídlo a strávili kvalitní čas spolu. Zrovna hledáte inspiraci na tradiční nedělní oběd? Pak čtěte dále, máme pro vás připraveny 3 nápady, které vám pomohou vytvořit výjimečné pokrmy přímo z vaší domácí kuchyně.
Kuřecí pečeně s pečenými bramborami a zeleninou
Kuřecí pečeně je klasickým nedělním obědem, který potěší všechny strávníky bez ohledu na věk. Celé upečené kuře přitom bude na stole vypadat přímo skvostně, když kolem něj rozmístíte přílohu a každý si bude moci nabrat podle svého gusta. Samozřejmě můžete jako hostitelka strávníky také obsloužit.
Ingredience a postup
Začněte tím, že si očistíte celé kuře. Poté jej osolte, opepřete a nechte jej odpočinout v kořeněné marinádě. Kuře pečte v troubě až do zlatavé barvy a dokonalého propečení. Souběžně připravte pečené brambory – lehce je předvařte a ke kuřeti přidávejte až těsně před koncem. Doplňte je máslem, bylinkami a solí a jako přílohu k nim můžete připravit i zeleninu, například pečenou mrkev, ředkvičky nebo petrželový kořen. Extra chuť příloze dodá rozmarýn a olivový olej. Všechny suroviny pak vyložte na mísy na stůl a přidejte překládací příbory, aby si každý strávník mohl nabrat sám, nebo hosty obslužte u stolu sami.
Hovězí guláš s domácím knedlíkem
Pokud jste již měli možnost vyzkoušet domácí knedlík nebo jej dokonce doma sami připravujete, pak jistě víte, že se s většinou kupovaných knedlíků nedá srovnat. A jistě potěší i u tak tradičního pokrmu, jako je hovězí guláš, který vytvoří úžasnou atmosféru při nedělním obědě.
Ingredience a postup
Přípravu začněte s kvalitním hovězím masem – ideálně lehce tučnějším. Maso nakrájejte na menší kousky a osmahněte jej na oleji až ve chvíli, kdy máte nakrájenou cibuli dozlatova zarestovanou. Přidejte koření, jako je paprika, kmín a česnek a poté zalijte vývarem. Nechte guláš dusit, dokud maso nezměkne, omáčku poté můžete dohustit moukou rozmíchanou ve vodě. Mezitím si připravte knedlíky – můžete si vybrat mezi houskovými nebo bramborovými knedlíky podle vašeho gusta. A jako přílohu ke guláši pak můžete servírovat okurkový salát nebo červené zelí.
Rybí filé s citronovou omáčkou a čerstvým salátem
Chcete upustit od tradičních pokrmů s tučnou omáčkou? Pak vsaďte na rybí pokrm s lehkou citronovou omáčkou a salátem. Pro ty náročnější gurmány samozřejmě můžete připravit i jinou přílohu, ryba je spíše chvilkovou záležitostí, takže vám na další vyvařování jistě zbyde sousta času.
Ingredience a postup
Vyberte si své oblíbené rybí filé, jako je pstruh, kapr nebo amur. Filé si opepřete a osolte, potřete citronovou šťávou s bylinkami a pečte v troubě nebo na pánvi dozlatova. Mezitím připravte citronovou omáčku – smíchejte zakysanou smetanu s citronovou šťávou nebo i citronovou kůrou, která omáčce dodá ten správný říz. Doplňte jemně nasekanými bylinkami (například petrželkou a pažitkou) a dochuťte solí a pepřem. Pro přípravu salátu smíchejte čerstvé bylinky, jako máta, bazalka a tymián, spolu s listovými saláty, rajčaty, okurkou a olivovým olejem.