Další

Svatební dary: Co se hodí a co určitě ne?

Svatební dary: Co se hodí a co určitě ne?

U všech darů platí, že nejbezpečnější je koupit to, co si ti druzí přejí. A u svatebních darů to platí dvojnásob. Riskujete totiž vydání nemalé sumy peněz za něco, co novomanželé nechtějí a nevyužijí. Jaké svatební dary jsou podle novomanželů největšími propadáky a co je naopak vždy potěšilo?

NE: Cokoliv tradičního

V dnešní době už žádná nevěsta s ženichem neocení “tradiční” dary. A otázkou je, jestli to v minulosti vůbec někdo ocenil. Sady porcelánového nádobí, křišťálových sklenic, ložního povlečení a ručníků rozhodně nepořizujte. Přestože se vám mohou zdát sebekrásnější a sebe praktičtější, novomanželé mohou mít jiný vkus. Často také mají kompletně vybavenou domácnost a nemusí mít úložný prostor nazbyt, případně se hodlají brzy stěhovat.

NE: Dekorace do domácnosti

Nákup čehokoliv, co má souvislost s estetikou, je vždy ošemetný. A je jedno, jestli se jedná o vázu, sošku, obraz nebo hodiny. Taková věc se prostě nemusí fyzicky hodit do domácnosti novomanželů, nebo nebude odpovídat jejich vkusu. Pokud nezvládnete potlačit své dekoratérské já, zkuste se alespoň zamyslet nad tím, co novomanželům zapadne do interiéru, nebo alespoň pořiďte něco stylově univerzálního.

NE: Kuchyňské vybavení

Dnes už má většina párů zařízenou domácnost dříve, než se stanou manželi. Proto by se mohlo stát, že by pár dostal darem tunu nadbytečného kuchyňského vybavení. Takovéto dary často skončí na spoustu let uložené v originální krabici na půdě nebo ve sklepě.

NE: Dětské výbavičky

Novomanžele určitě nepotěšíte ani výbavičkou pro miminko. Svatba je událostí jen o nich dvou a je nepatřičné je tímto způsobem “povzbuzovat” ve snahách o založení rodiny. Pokud se nejedná o výjimečný případ, kdy je nevěsta těhotná a tento dar si výslovně přeje, na sadu kojeneckého oblečení raději zapomeňte. 

ANO: Společné zájmy

Při výběru vhodného dárku se místo na vybavení domácnosti zaměřte na společné zájmy a koníčky snoubenců, jako je například kultura, hobby nebo sport. V úvahu přichází také různé zážitkové aktivity a výlety. Pokud si však nejste jistí, jestli dokážete vybrat správně, raději se snoubenců, nebo někoho z jejich blízkého okolí, zeptejte.

ANO: Peníze nebo poukaz

Ne příliš originální, avšak praktickou možností, která neurazí, je dar v podobě dostatečné sumy peněz (alespoň 2 000 Kč). Alternativou je poukaz ke koupi čehokoliv, co víte, že potěší oba novomanžele, nebo je natolik univerzální, že prostě nemůže zklamat.