Grilování je skvělým způsobem, jak si vychutnat jídlo plné chuti. Ale zatímco někteří jej milují, jiní se mu zapřísáhle vyhýbají skrze obavu o štíhlou linii a přílišné kalorie. Grilovat a pochutnat si na grilovaných lahůdkách však můžete, i když se zároveň chcete udržovat zdravou a štíhlou linii. Pokud se chystáte držet dietu nebo jednoduše upravit svou stravu ve prospěch zdravějšího životního stylu, nabízíme vám 3 skvělé recepty na dietní grilování, které nebudou zklamáním pro vaše chuťové buňky, ani pro vaši postavu.
Grilovaný pstruh na bylinkách a česneku
Zvolte namísto tučnějšího masa dietní rybu, kterou lze upravit stejně chutně jako kdejaký steak. Přitom nemusíte obavy o vaši štíhlou linii. A co jako přílohu? K rybě bude vhodnou volbou jakýkoliv druh zeleniny, kterou stačí naložit v bylinkách a ugrilovat, případně vyzkoušejte celozrnné pečivo.
Ingredience a postup
- Filet(y) pstruha
- Citrón nebo citrónovou šťávu
- Česnek
- Bylinky
- Sůl, pepř
- Příloha
Omytý a osušený filet pstruha položte na alobal. Poté jej potřete kvalitním olivovým olejem a zastříkněte citronovou šťávou. Dochuťte pstruha česnekem nakrájený na plátky, solí, pepřem a nezapomeňte na oblíbené bylinky, hodí se například tymián nebo rozmarýn. Rybu poté do alobalu zabalte a položte na rozpálený gril. Po zhruba 10 minutách rybu otočte, ať je rovnoměrně ugrilovaná z každé strany. Za přibližně dalších 10 minut je hotovo.
Kuřecí špízy s citronovou a bylinkovou marinádou
Další skvělou volbou, jak si pochutnat na grilovaných dobrotách, a přitom si pohlídat váhu, je kuřecí maso. Vsaďte ideální na libová kuřecí prsa, nikoliv stehenní řízky. Jako přílohu opět doporučujeme grilovanou zeleninu, salát nebo celozrnné pečivo. Tip, jak připravit grilovanou zeleninu, pak najdete u receptu č. 3.
Ingredience a postup
- 450 g kuřecího prsního masa (bez kůže)
- 2 lžíce olivového oleje
- Šťáva z 1 citronu
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného tymiánu
- Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Kuřecí maso nakrájejte na kousky o velikosti 2-3 cm. Ve velké míse smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, nasekaný česnek, oregano, tymián, sůl a pepř. Ke směsi koření přidejte kuřecí kousky a dobře je promíchejte. Nechte marinovat v chladničce minimálně 30 minut před grilováním. Následně předehřejte gril na střední teplotu.
Na špízové jehly navlečte kuřecí kousky a grilujte je přibližně 10-12 minut, pravidelně je obracejte, dokud nejsou zlatohnědé a propečené. Podávejte s čerstvou zeleninovou přílohou nebo salátem. Chcete-li grilovanou zeleninu, můžete ji navléct k masu na špízovou jehlu, volte ovšem tvrdší druhy zeleniny, aby jednotlivé kusy nebyly hotové dříve než maso.
Grilované uzené tofu se zeleninou
Uzené tofu je vynikající surovinou plnou bílkovin, která je dokonce vhodná i pro vegetariány a vegany. Nezapomeňte ale na vhodnou přílohu v podobě komplexních sacharidů a vlákniny.
Ingredience a postup
- 400 g tofu (nakrájené na plátky)
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce červené papriky (nastrouhané)
- 1 lžíce strouhaného medu nebo javorového sirupu
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Ve středně velké misce smíchejte olivový olej, mletou červenou papriku (chcete-li více uzené chuti, pak přidejte uzenou), med nebo javorový sirup, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Plátky tofu poté ponořte do marinády a nechte je v ní odležet v chladničce alespoň 1 hodinu. Předehřejte gril na střední teplotu a potřete ho olejem. Poté grilujte tofu asi 5 minut na každé straně, dokud nezíská zlatohnědou a křupavou kůrčičku.