Recepty

Domácí sekaná: Nejlepší sekaná všech dob, stačí jen 1 nezvyklá ingredience

Domácí sekaná: Nejlepší sekaná všech dob, stačí jen 1 nezvyklá ingredience

Každá rodina má svůj tradiční recept na sekanou, který se dědí z generace na generaci. Občas je ale potřeba i trochu experimentu. Pokud hledáte tipy na domácí sekanou podle jiných receptur, můžete vyzkoušet sekanou, tak jak ji dělala už naše babička. Nechte se inspirovat.

Ingredience

  • 1 kg vepřového masa (mletého nebo vepřovou plec)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • majoránka
  • 1 lžičku sladké mletá paprika
  • 2 rohlíky nebo větší hrst strouhanky
  • Trošku mléka
  • Muškátový oříšek
  • Vepřová bránice

Postup

  1. Podle vašich preferencí kupte již namleté maso nebo si maso namelte sami doma. Doporučujeme mletí najemno, sekaná je pak mnohem chutnější.
  2. Rohlík namočte do mléka a nechejte změknout. Následně dejte do sekáčku a rozemelte na kaši společně s cibulí a česnekem.
  3. Do namletého masa přidejte sůl, pepř, vejce a rozmletou směs rohlíku a cibule s česnekem. Přidejte také koření, a to 1 čajovou lžičku sladké mleté papriky, hrst majoránky a pokud máte rádi, můžete nastrouhat také trochu muškátového oříšku.
  4. Směs masa a ostatních ingrediencí pořádně promíchejte. Ideálně maso promačkávejte rukama, aby se maso s rohlíkovou směsi dobře promíchalo.
  5. Připravte si plech nebo pečicí mísu, ve které budete péct sekanou. Rozložte na ni vepřovou bránici. Ta je k dostání v klasických masnách, a to i na objednání. Ačkoliv se vám tato ingredience může zdát podivná, je to právě bránice, která dá sekané nezaměnitelnou chu´t a šťavnatost.
  6. Mokrýma rukama z masa na plechu vytvořte požadovaný tvar sekané. Dejte si opravdu záležet, aby byla hladká. Ruky namáčejte i opakovaně, dokud nebude perfektní – zabráníte tak popraskání.
  7. Celou sekanou, pak zabalte do bránice a pečte na 200 °C po dobu přibližně 70 minut, dokud na povrchu nezezlátne.
  8. Podávejte s bramborovou kaší a okurkovým salátem.