Další

Výborné domácí máslo vlastníma rukama: Jak na to?

Výborné domácí máslo vlastníma rukama: Jak na to?

Díky vysokým cenám másla si jej někteří vyrábějí doma sami. Chcete-li si jeho výrobu také zkusit, může se vám hodit náš návod.

Suroviny pro výrobu másla

Základ představuje kvalitní vysokotučná šlehačka – měla by být 31 – 33%. Vybírejte takové druhy, které neobsahují stabilizátory, ty se hůře šlehají. Šlehačku pak stačí šlehat po tak dlouhou dobu, dokud nezhoustne, nesrazí se a nevytvoří hrudky. Díky tomu se oddělí mléčný tuk a podmáslí. V nádobě se vytvoří hrudky tuku. Z nich scedíte podmáslí a vytvoříte bochníček másla.

Postup výroby másla

Výroba domácího másla není nijak náročná. Kromě smetany k ní potřebujeme vhodnou nádobu, šlehač s metlami nebo elektrického robota, cedník a nádobu na podmáslí.

Smetanu nalijete do nádoby a šleháte. Nejprve se vytvoří polotekutá konzistence. Postupně začne houstnout a tuhnou. Je potřeba šlehat a dál a nepřestávat. Konzistence se postupně začne měnit na máslovitou, směs začne ztrácet bílou barvu a začnou se objevovat tužší hrudky nažloutlé barvy. Během krátké doby se začne oddělovat máslo od podmáslí a během šlehání vám to v nádobě začne žbluňkat. Pomalu se začnou objevovat kousky tuku, které budou plavat v mléce. Teď je potřeba vypnout šlehač a můžete slít, přes cedník, podmáslí do misky. I z másla, které zůstane v cedníku, je potřeba pečlivě vymačkat co největší množství podmáslí. Máslo můžete hníst v misce rukou. Objeví se celkem poddajná hmota. Tu ponořte do studené vody a pečlivě hnětejte. Vůbec nic se neděje, pokud se voda zakalí mléčnou barvou. To se do ní uvolnilo zbytek podmáslí, které ještě zůstalo v másle. Vyměňte vodu a opakujte několikrát, dokud nezůstane čistá. Z hmoty vypracujte váleček, který zabalte do potravinářské fólie a nechte uležet v lednici. Domácí máslo je připravené k používání.

Jaké výhody nabízí domácí máslo?

Má úplně jinou, mnohem lahodnější, chuť, než máslo kupované. Jakmile jej jednou ochutnáte, už jiné nebudete chtít používat. Kromě toho víte, že domácí máslo neobsahuje žádné přidané složky a je vyrobené z kvalitní smetany. Jeho trvanlivost můžete prodloužit tím, že jej zmrazíte nebo přepustíte. Přepuštěním vám vznikne ghí.