Další

Pozor! Vědec šokoval zjištěním, že až 10 % běžné kávy obsahuje šváby. Jak to poznat?

Pozor! Vědec šokoval zjištěním, že až 10 % běžné kávy obsahuje šváby. Jak to poznat?

Milujete kávu a neumíte si bez ní představit den? Bez kávy se ráno neprobudíte, s oblibou navštěvujete kavárny a cestou z práce si vždy objednáváte coffee to go? Pak zpozorněte. Britský doktor Karan Raj tvrdí, že v mleté kávě běžně najdete šváby. Jak je to možné? A jak kávu se šváby poznat?

Švábi v kávě

Britský lékař Karan Raj je velmi oblíbený na TikToku. Jeho fanouškové ho sledují především proto, že se vždy dozvědí něco nového a zajímavého (převážně z oblasti zdraví). To, že se jsou v kávě švábi, však dost možná ani vědět nechtěli.

Karan Raj nedávno přišel s informací, že namletá káva obsahuje rozdrcené šváby. Jak je to možné? Vysvětlení je jednoduché. Kávová zrna se musí někdy skladovat a ochránit velké množství skladované kávy před napadením hmyzem je takřka nemožné. Celá situace se řeší jednoduše. Hmyz je upražen spolu s kávou a pak je spolu s ní rozemlet.

Zajímavost: Většina potravinářských komor povoluje určité procento hmyzu v jídle.

Jakou kávu pít?

Pokud chcete mít jistotu, že spolu s oblíbenou kávou nepijete i šváby, připravujte si kávu vždy z kávových zrn, která si sami namelete. Nekupujte si kávu namletou.

Zajímá vás, zda si můžete bez obav objednat kávu v kavárně? Můžete. V kavárnách se totiž káva připravuje z kávových zrn, které namele až podnikový kávovar. Pozor si dávejte pouze v různých menších stáncích (např. na horách). Zde totiž často nemají kávovary a kávu připravují z předem namletých zrn.

Jsou švábi nebezpeční?

Během svého života jste pravděpodobně už nějaké ty šváby v kávě vypili a ani jste do nepoznali. Poznat to ani nejde. Navíc švábi obsahují hodně proteinu. Pokud na ně tedy nejste alergičtí, nikterak vám neuškodí, když jich pár sníte.

Navíc nejrůznější hmyz se nachází nejen v kávě, ale i v dalších potravinách. Nechcete-li umřít hlady, nezbývá vám nic jiného, než občas nějakého toho brouka sníst.

Zajímavost: Švábi (stejně jako například korýši) obsahují protein zvaný tropomyosin. Ten může vést k prudké alergické reakci.

Zdroje

  • https://blogokave.sk/britsky-doktor-tvrdi-ze-v-mletej-kave-najdete-aj-kusky-svabov/
  • https://www.forum24.cz/pokud-pijete-mletou-kavu-pocitejte-se-svaby-v-ni-varuje-doktor
  • https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-pribehy/774201/lekar-desi-socialni-site-s-alergii-na-koryse-nesmite-mletou-kavu-je-plna-svabu.html