Další

Pěstujte si vlastní zeleninu: Jakou vysadit a kdy?

Pěstujte si vlastní zeleninu: Jakou vysadit a kdy?

Zelenina, obzvláště ta vlastnoručně vypěstovaná, je ideálním zdrojem vitamínů, minerálů, antioxidantů a vlákniny. Některé druhy lze sázet už od února, jiné vyžadují až teplejší májové počasí. Připravili jsme pro vás 5 tipů na zdravou a chutnou zeleninu, kterou si můžete snadno vypěstovat na zahrádce.

Ředkvičky

Ředkvičky jsou oblíbenou ranou zeleninou, která obsahuje zejména vitamín C a minerální látky jako železo, hořčík, vápník a síru. Do teplého pařeniště je lze vysazovat už od února a na volné záhony od března až do poloviny června. Pro podzimní pěstování se semínka vysévají od poloviny srpna do poloviny září. Výhodou ředkviček je, že velmi rychle rostou, takže si na nich můžete pochutnat už po 3 – 4 týdnech od vysetí.

Hlávkový salát 

Salát se řadí k nejstarším druhům pěstované zeleniny. Je skvělým zdrojem kyseliny listové, která podporuje paměť a imunitu a slouží také jako prevence vzniku nervových onemocnění. Salát je možné pěstovat na záhonu přímo ze semínek, nebo si vlastnoručně předpěstovat sazenice, případně si sazenice koupit. Semínka se vysévají 8 – 12 týdnů před výsadbou sazenic do záhonu, což lze uskutečnit, jakmile se denní teploty pohybují nad 16°C a noční nad 4°C. 

Okurky

Okurky jsou bohaté na vitamíny skupiny B, vitamín C, draslík a železo. Patří mezi teplomilné druhy zeleniny, které vyžadují hodně tepla a světla. Doporučuje se je proto vysazovat nejdříve od začátku května. Pokud si chcete předpěstovat vlastní sazenice, musíte tak učinit 3 – 4 týdny před výsadbou na záhon. Pokud však chcete sázet na záhon rovnou semínka, nesmí venkovní teplota klesnout pod 10°C. Ideální je proto počkat až na druhou polovinu května.

Rajčata

Pravidelnou konzumací vlastních rajčat si zajistíte přísun kyseliny listové, vitamínu A, C a karotenoidů. Rajčata se nejlépe pěstují z předpřipravených sazenic, které se dají snadno předpěstovat doma ze semínek. Pozor na to, aby byly mladé rostliny dobře připravené – musí mít  tmavě zelené listy a hustý kořenový systém. Výsadba sazenic se provádí od konce dubna do konce května, dle počasí a konkrétní odrůdy.

Kedlubny

Kedlubna, jedna z nejzdravější zeleniny, obsahuje velké množství sodíku, draslíku, hořčíku, vápníku, železa, kyseliny listové a dalších zdraví prospěšných látek. Přitom platí, čím mladší rostliny, tím jsou jejich bulvy a listy zdravější. Ideální je sázet už předpěstované sazenice, které si připravíte doma nebo v pařeništi. Sazenice raných odrůd lze vysazovat od dubna, letní odrůdy během května a června. Stejně jako ředkvičky, rostou velmi rychle. Pěstovat je můžete společně s rajčaty a saláty.