Recepty

Marmeláda z černého rybízu za studena: jde to i bez vaření?

Marmeláda z černého rybízu za studena: jde to i bez vaření?

Černý rybíz patří mezi nesmírně zdravé potraviny. Obsahuje mnoho vitamínů, které si naše tělo jen těžko z jiné stravy získává. Jeho obsah vitamínu C je v porovnání s jinými plodinami mnohonásobně vyšší. Jeho sezóna je však poměrně krátká. Jak se tedy těšit z benefitů černého rybízu po celý rok, a přitom nepřijít o cenné vitamíny? Jednoduše! Zkuste marmeládu bez vaření.

Co budete potřebovat

Marmeláda z černého rybízu za studena je výborná a velmi jednoduchá na přípravu. Stačí vám jen několik věcí. V první řadě budete pochopitelně potřebovat černý rybíz. Pokud použijete například 1 kilogram rybízu, musíte k němu přidat stejné množství cukru.

  • 1 kg černého rybízu
  • 1 kg cukru
  • Čisté vyvařené sklenice
  • Víčka
  • Líh na ošetření hrdla sklenice

Jak postupovat

Černý rybíz zbavte stopek a rozmixujte. Pokud chcete mít marmeládu jemnou, přepasírujte rozmixovaný rybíz ještě přes sítko. Poté jej pečlivě smíchejte s cukrem a nechte v lednici minimálně přes noc odležet, aby měl cukr dost času na rozpuštění se. Občas můžete promíchat.

Druhý den vlijte směs do vyvařených sklenic a zavřete víčkem. Při správném skladování vám tato marmeláda vydrží až rok, bezpečné je zpracovat ji zhruba do šesti měsíců. Na rozdíl od vařených marmelád je nutné, abyste tuto marmeládu skladovali v ledničce. Při běžné pokojové teplotě by se totiž zkazila.

Je dobré otřít hrdlo sklenice lihem nebo pálenkou, aby byl uzávěr skutečně čistý a dovnitř do sklenice se nedostaly žádné zárodky plísní.

Marmeláda z černého rybízu za studena se hodí například jako mazání na chleba či vánočku. Můžete ji ale také použít k ochucení jogurtu nebo tvarohu. Zkrátka přesně tam, kde používáte jakékoli jiné marmelády.