Další

Zapomenuté sladkosti a pochoutky: Co jste jedli v dětství?

Zapomenuté sladkosti a pochoutky: Co jste jedli v dětství?

Kdysi nemohly chybět v žádném nákupním košíku, teď bychom je v supermarketech hledali s obtížemi. Řeč je o sladkostech, na kterých jsme si pochutnávali jako děti.

Co se stalo s Vlnkami, Hubba Bubba žvýkačkami či pamlskami, které nechyběly v žádné pořádné cukrárně? Jako malé děti jsme se těchto sladkostí nemohli nabažit, přesto zmizely z našich životů.

O Vlnky prý přestal být zájem

Vlnky se oficiálně přestaly vyrábět v roce 2011. Tehdy podle firmy Mondeléz, která má na Opavsku obrovský potravinářský závod, proběhl výzkum. Ten měl za výsledek to, že o lahodné Vlnky už český spotřebitel nemá zájem, a tak je firma stáha z výrobního pásu. 

Později se dokonce objevila petice, která měla za cíl dostat Vlnky zpět do regálů českých supermarketů. Bohužel však neúspěšně.

Hit milénia Hubba Bubba jsou stále k dostání

Kdo z devadesátkových dětí nežvýkal tyto žvýkačky, jakoby nebyl. Hubba Bubba byly známé tím, že dělaly ty nejlepší bubliny pod sluncem. Původně byly k dostání například s kolovou, jahodovou či jablečnou příchutí a byly zkrátka bezkonkurenční.

Ačkoliv se posléze z nějakého důvodu přestaly prodávat, tedy alespoň u nás, stále je můžete pořídit. Sice je nenajdete u poklady v Kaufandu či Lidlu jako kdysi, ve specializovaných prodejnách se sladkostmi jsou, a to dokonce i s novými příchutěmi, jako třeba skořice.

Jedlý papír a UFO k dostání už jen v Tigeru

Každá poctivá cukrárna mívala pochoutky, které každé dítě milovalo a zároveň každý dospělý nechápal, proč tomu tak je. Jedná se o jedlý papír a ovocné UFO, což byl jedlý papír s kyselým práškem uvnitř. 

Ačkoliv se cukrárenský sortiment trochu změnil a UFO už jen tak nekoupíme, stále se prodává například v prodejnách Tiger. Na dlouhá léta jsme ale na tuto bezkonkurenční cukrovinku zapomněli.