Další

Jste snob v kuchyni? 3 znaky, které značí kulinářstvé snobství

Jste snob v kuchyni? 3 znaky, které značí kulinářstvé snobství

Najít si zálibu ve vaření a jídle je skvělá věc. Nic člověku nezpříjemní život víc, než když je schopen si z nepříjemné každodenní povinnosti vytvořit koníček. Jak ale poznat, že to zvládáte udržet v mezích a že se z vás místo milovníka dobrého jídla nestal kulinářský snob, který leze všem na nervy? Přečtěte si, jak spolehlivě poznáte snoba v kuchyni.

Přehání to s odbornými termíny a správnou výslovností

Jestli jste si všimli, že vás k sobě kamarádi přestali zvát na večeři, nemohlo by to být kvůli tomu, že je neustále opravujete, když mluví o jídle? Potřebujete se blýsknout, že víte, jak se správně vyslovuje quinoa? Možná, že se pro vás z rajčat najednou stala zásadně „tomata“, místo omáčky vaříte „redukci“ a jakákoli smažená zelenina znamená „sauté“. Na tom chtít nazývat věci pravými jmény ještě nemusí být nic špatného, ale pokud vás do běla vytočí člověk, který gnocchi vyslovuje jako „gnoči“, něco není úplně v pořádku.

Vše kupuje jedině kvalitní, originální a organické

Nikdo si nepřeje jíst nekvalitní suroviny, ale všechno má své meze. Pokud váš nákup znamená obejít deset specializovaných obchodů, protože přece nekoupíte mexické koření v supermarketu, možná to začíná zavánět snobstvím. Na organické produkci vám nezáleží proto, že ji považujete za zdravější a lepší pro životní prostředí, ale prostě proto, že se to očekává. Naopak klidně pojedete desítky kilometrů pro jednu speciální surovinu a na svou uhlíkovou stopu se vůbec neohlížíte. 

Levné nebo rychlé jídlo znamená špatné jídlo

Vyhýbat se rychlému občerstvení a jídlu s sebou je ve své podstatě velmi zdravým návykem, ale když se dostanete do bodu, kdy byste raději zemřeli hladem, než si koupili nudle v bistru, je načase zbystřit. Stejně tak se možná nedokážete v klidu a s uspokojením najíst doma, pokud nestrávíte hodinu aranžováním jídla na talíř, a z představy sníst kuřecí prso, aniž by leželo na „salátovém lůžku“, se vám dělá nevolno.

Najíst se tak, aby vám chutnalo, stačí

Jestli jste se v textu našli, nepřipadá vám takový život trošku únavný? Možná by nebylo na škodu trošku ubrat ze svých nároků a vrátit se do bodu, kdy pro vás „dobře se najíst“ znamenalo prostě fakt, že vám jídlo chutná. Pokud se ale své identity kulinářského snoba nehodláte vzdát, nenechte se omezovat!