Podzimní čas může být nádherný, ale také sychravý. Jak si užít každý podzimní den? Inspirujte se našimi tipy.
Zahalte se do hygge
Hygge styl je dánský způsob bydlení. Je útulný a velmi příjemný, ideální volba právě pro podzimní čas. Nemusí se však jednat pouze o styl úpravy interiéru. Hygge může být také mihotavý plamen svíčky, oblíbený šálek horkého čaje nebo něco dobrého na zub. Hygge je však také příjemné posezení s rodinou nebo přáteli. Hygge je životní filozofie. Tu navozují přírodní druhy materiálů, barvy v neutrálních odstínech, měkké vlněné přikrývky nebo již výše zmiňované mihotající plamínky svíček, třeba s příjemnou vůní.
Uvařte si třeba dýňovou polévku
Podzim je čas dýní. Proč si tedy tento, někdy sychravý, čas nezpříjemnit dobrou dýňovou polévkou. Jak ji připravit? Přinášíme jeden z mnoha receptů.
Suroviny pro přípravu polévky:
- dýně oloupaná a nakrájená na kostky – hokaidó, máslová nebo muškátová
- 2 mrkve
- kousek čerstvého zázvoru
- 1 cibule nakrájená najemno
- olivový olej
- smetana na vaření
- sůl a pepř dle chuti
- čerstvá šťáva z pomeranče
- česnek – nemusí být
Postup přípravy:
Cibuli orestujeme na olivovém oleji. Přidáme pokrájenou dýni a mrkev. Lehce opečeme. Podlijeme vodou, přidáme zázvor, osolíme a opepříme a vaříme do změknutí. Zázvor vyndáme. Dýni a mrkev rozmixujeme a vzniklé pyré vmícháme do zeleninového vývaru. Přilijeme smetanu a pokud chceme, tak nalisovaný česnek. Necháme provařit. Přimícháme pomerančovou šťávu.
Před podáváním posypeme polévku na talíři opraženými dýňovými nebo slunečnicovými semínky a můžeme přidat i krutony nebo rozdrobený sýr feta.
Vychutnejte si dobrý svařák
Dobrý svařák nás zahřeje během chladných podzimních dnů.
Suroviny pro přípravu:
- červené víno
- cukr podle chuti
- koření – kousek skořice, 3 celé hřebíčky, 0,5 badyánu, několik zrnek kardamonu
- citronová kůra
- pomerančová kůra
Postup přípravy:
V kastrolu připravíme světlý karamel. Zalijeme malým množstvím vína, přidáme koření, citronovou a pomerančovou kůru a povaříme. Přilijeme zbytek vína a necháme prohřát.