Krása a módaMóda

Podzimní vesty: Jak je nosit a s čím kombinovat pro rok 2023

Podzimní vesty: Jak je nosit a s čím kombinovat pro rok 2023

S podzimním obdobím přichází také čas, kdy se začínají nosit vesty. Vesta představuje kus oblečení, který nejenže má schopnost poskytnout lepší ochranu proti chladu, navíc je často využíván k vytvoření trochu formálnějšího a elegantnějšího vzhledu. Ne náhodou je vesta součástí klasického obleku či dámských kostýmků a samozřejmě se výborně hodí jako doplňující vrstva přu přechodovém období, kdy je počasí ještě (nebo už zase) trochu teplejší. Během letošního podzimu budou vesty opět v kurzu.

K čemu se vesty hodí

V současné době je na trhu celé spektrum různých variant vest, nejen co se týká jejich designu, ale také materiálu a provedení. Klasické pletené vesty se používají jako módní doplněk nebo další vrstva oblečení. Oblekové vesty je možné využít jako svrchní vrstvu na halenku nebo náhradu saka kostýmku. Dalším typem jsou pak vesty řešené jako alternativa bundy (prošívané s výplňovým materiálem), jež jsou vhodné spíše jako sportovní nebo volnočasové oblečení a určeny pro nošení venku. Právě podle typu vesty se pak řeší jejich kombinace s dalším oblečením.

Jakou vestu vybrat

Móda letošního podzimu, zejména co se formálního oblečení týče, bude orientována na tlumené teplé barvy (hitem bude především červená, světlá hnědá, karamelová a oranžová), černou a bílou, a pak velmi ženské střihy. Paletu převážně geometrických motivů budou doplňovat větší kvítky jemných barev a kovový vzhled. Budete-li si tedy pořizovat vestu a chcete, aby odpovídala poslednímu módnímu trendu letošního podzimu, můžete vybrat buď černou nebo bílou oblekovou/kostýmkovou vestu, případně s nějakým tradičním černobílým vzorem (kohoutí stopa, tenké pruhy apod.), nebo se zaměřte na pletené vesty jednobarevné či s motivem kvítků. Ideální je volit střih spíše vypasovaný (ovšem poskytující dostatečný prostor pro spodní košili či halenku), aby odpovídal trendu postavy a střihu typu přesýpacích hodin.

S čím vestu kombinovat

Vesty pletené a kostýmkové můžete kombinovat prakticky s čímkoliv – mohou se nosit na tričko, košili či dokonce šaty, ale také samostatně a k nim si můžete obléct jak sukni, tak elegantní kalhoty i džíny. Klíčem vhodného vzhledu je správná kombinace jednotlivých prvků a volba vhodného typu vesty. Kostýmkové vesty oblékejte především na košile nebo halenky ideálně jednobarevné a s delším střihem, minimálně se kombinují také s tričkem. Pletené vesty nabízí větší paletu kombinací včetně samostatného nošení – v takovém případě byste měli volit vestu s výstřihem do V.