Krása a módaPleť

Mastná pleť a její příčiny: 5 nejčastějších důvodů a možná řešení

Mastná pleť a její příčiny: 5 nejčastějších důvodů a možná řešení

Mastná pleť dokáže každého potrápit. Máte pocit, že děláte vše správně, ale vaše pleť se po chvilce leskne jako zrcadlo? Jaké jsou příčiny mastné pleti a jak tomu předcházet?

  • Příliš velká péče o pleť
  • Rozšířené póry
  • Nedostatečná hydratace pleti
  • Hormonální změny a věk

Příliš velká péče o pleť

Majitelé mastné pleti mají sklony o pleť pečovat, aby ji zbavily veškeré mastnoty. Toto je ovšem také špatně Přehnaná péče naopak pleti škodí a má úplně opačný efekt. Pleť čistěte pravidelně pouze dvakrát denně.  Peelingy na odstranění odumřelých buněk používejte maximálně jednou týdně.

Rozšířené póry

Lidé, kteří trpí na rozšířené póry produkují více kožního mazu, a tak mají sklony k mastnější pleti. Póry můžete zmenšit zejména pravidelným hloubkovým čištěním pórů, abyste odstranili veškeré nečistoty, kterých se pleť zvýšenou produkcí kožního mazu chce „zbavit“.

Nedostatečná hydratace pleti

I když je vaše pleť mastná, je potřeba ji dostatečně hydratovat pomocí krémů. Tím spíše, pokud máte mastnou pleť se sklonem k akné a používáte produkty určené na akné. Tyto produkty totiž pleť vysušují. Po každé péči je tedy nutné dodat pleti dostatečnou hydrataci v podobě krému, který by měl být lehký a na vodní bázi. Olejovým produktům na pleť se vyhýbejte.

Hormonální změny a věk

Změny na pleti lze pozorovat v průběhu celého ženského cyklu. Mastnější pleť s nedokonalostmi, lze spatřit právě při hormonálních změnách, zejména v polovině a na konci cyklu těsně před menstruací.

S přibývajícím věkem, jak se z pleti vytrácí kolagen a bílkoviny, se na pleti objevují první známky stárnutí. Díky zvýšené tvorbě kožního mazu však u pleti s mastnější pletí nevykazují tyto znaky tak rychle, ale tvorby kožního mazu se bude postupem času a vlivem stárnutí pokožky zmenšovat.