Recepty

Luxusní rizoto: Jednoduchý recept na skvělý a zdravý oběd

Luxusní rizoto: Jednoduchý recept na skvělý a zdravý oběd

Ať už jste fanoušci pravého italského rizota nebo upřednostňujete to, které si všichni pamatujeme ještě z dob naší školní docházky, tento recept musíte prostě vyzkoušet. Je velmi variabilní, protože přísady si můžete upravovat podle vlastních preferencí. Navíc Vás toto luxusní rizoto nevyjde na moc peněz.

Budete potřebovat

  • 2 hrsti kulatozrnné rýže typu Arborio
  • 2 menší nebo 1 větší cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 2 kuřecí prsa (lze vynechat)
  • 1 balení žervé nebo jiného krémového sýra
  • 500 mililitrů poctivého kuřecího vývaru
  • Sůl, pepř, rozmarýn (podle chuti)
  • Olivový olej
  • Parmezán nebo jiný sýr podobného typu
  • 500 gramů čerstvých hub

Postup je jednoduchý

Abyste vykouzlili luxusní rizoto, nepotřebujete dokonce ani moc času. Je to ideální jídlo, které připravit k večeři, když právě vaříte vývar z kuřecího masa. Pamatujte ale, že je vhodné zvolit pánev adekvátních velikosti. Na běžné pánvi o průměru cca třicet centimetrů dvě porce uvaříte, pokud ale chystáte večeři pro celou rodinu, musíte sáhnout po větší. Výborně se osvědčila například pánev WOK, která je obvykle používaná převážně v asijské kuchyni.

Nejprve si na pánvi rozpalte olivový olej a na něm nechte zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Přihoďte navíc i pár stroužků česneku nadrobno a zamíchejte. Pokud nemáte česnek rádi nebo vám jeho konzumace nedělá dobře, můžete jej klidně vynechat. Kuřecí prsa také nakrájejte na malé kousky, ty následně osolte a přidejte na pánev. Totéž udělejte i s houbami. Přihoďte rýži a vše pečlivě zamíchejte. Celou směs zalijte vývarem, tak aby bylo vše dobře ponořené. V případě potřeby přidejte navíc i vodu. Nechte vařit do změknutí rýže. Až budou rýžová zrnka dostatečně měkká a veškerá tekutiny takřka vyvařená, přidejte do rizota krémových sýr a nahrubo nastrouhaný parmezán. Na závěr dochuťte solí, pepřem a bylinkami.

Tip na závěr

Čerstvé lesní houby jsou sice nejlepší, snadno je však můžete nahradit i žampióny nebo vytáhnout zásoby z mrazáku. Místo hub navíc můžete snadno použít například hrášek nebo na kousky nakrájený chřest.