DalšíRecepty

Tradiční velikonoční menu, které musíte vyzkoušet v roce 2023

Tradiční velikonoční menu, které musíte vyzkoušet v roce 2023

Beránek, mazanec, nádivka, pučálka a jidáše… to vše jsou tradiční velikonoční dobroty, které známe už od našich babiček. Proč ale letos nezkusit něco trochu jiného? Zde je tip na tradiční velikonoční menu z celého světa.

1. Předkrm: Křupavé preclíky

Jejich tvar symbolizuje paže spletené při modlitbě a dříve se jedly jako svačina po celé Velikonoce.

Suroviny: 300 g polohrubé mouky, 1 lžička sušeného droždí, 1 lžička soli, 200 ml vlažné vody, 1 rozšlehané vejce na potření, hrubá sůl nebo sezam na posypání

Postup: Smícháme vše sypké a přidáme vodu. Pečlivě propracujeme v hladké a pružné těsto. Necháme na teplém místě kynout asi 1,5 hodiny. Z těsta na pomoučněném vále vypracujeme tenké válečky, ze kterých tvarujeme preclíky. Dávka vyjde na dva plechy, které vyložíme pečícím papírem. Preclíky potřeme vejcem, posypeme solí a pečeme dozlatova na 200°C cca 10 minut. 

2. Hlavní chod: Valašská velikonoční pečeně

Suroviny: 1 kg vepřové pečeně, 250 g uzeného masa, 1 cibule, 2 rajčata, 1 paprika, 500 g vařených brambor, 150 g Eidamu, olej, nať petržele nebo jiné bylinky, pepř, sůl

Postup: Na oleji krátce opečeme na plátky nakrájené, naklepaná a okořeněné maso. Maso přendáme na dno zapékací mísy. Na zbylém oleji osmažíme nakrájenou cibuli, ke které poté přisypeme nakrájené uzené maso a nakrájenou zeleninu včetně petrželky. Směs necháme podusit. Obsah pánve nasypeme do zapékací mísy, pokryjeme plátky brambor, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme v troubě.

3. Salát: Francouzský velikonoční salát

Suroviny: v osolené vodě vařená zelenina: 100 g brambor, 100 g mrkve, 50 g celeru; 50 g kyselých okurek, 25 g steril. hrášku, 100 ml majonézy, 2 okrájená jablka, hořčice, pažitka, ocet, cukr, pepř a sůl

Postup: Zeleninu nakrájenou na kostičky smíchejte v jedné míse, ve druhé smíchejte dochucovadla a koření, nechte chvíli odstát. Nakonec vše smíchejte dohromady a přidejte pažitku.

4. Zákusek: Křížové buchty

Suroviny – těsto: 750 g polohrubé mouky, 1 lžička soli, 90 g másla, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička perníkového koření, 60 g cukru krupice, 150 kandovaného ovoce, 90 g nasekaných sušených meruněk, sáček sušeného droždí, 300 ml teplého mléka, 2 vejce

Suroviny – kříže: 90 g hladké mouky, 2 lžíce moučkového cukru, 3 – 4 lžíce vody

Suroviny poleva: moučkový cukr, horká voda

Postup: Zaděláme klasické kynuté těsto jako na mazanec a necháme v teple kynout asi  hodinu. Po vykynutí směs rozdělíme na 12 kousků, z každé vytvarujeme bochánek a necháme ještě asi hodinu kynout na vále. Smícháme suroviny na kříže do pastovité hmoty, ze které vytvarujeme tenké válečky. V horní části každé bucvhty nožem nařízneme kříž, do kterého vkládáme tyto válečky. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 15 – 20 minut. Upečené buchty ihned po vyndání potřeme polevou.