DalšíRecepty

3 Tipy na velikonoční dezerty, které se vždy povedou

3 Tipy na velikonoční dezerty, které se vždy povedou

Velikonoce jsou časem, kdy si mnoho z nás rádo za odměnu dopřeje sladké pochoutky. Pokud patříte mezi ty, kteří rádi pečou, pak přesně pro vás máme tři jednoduché a ověřené recepty na velikonoční dezerty, které se vám určitě povedou, neboť na nich není moc co zkazit. 

Mazanec

Mazanec je tradiční sladké pečivo, které se častokráte peče na Velikonoce. Jak postupovat, když si ho chcete připravit i vy? Ve větší misce smíchejte mouku s cukrem a vanilkovým cukrem. V malém hrníčku rozpusťte droždí v mléce a přidejte lžíci cukru. Nechte droždí 5 minut kvasit. Do mísy s moukou přidejte nakrájené máslo, vejce a nakrájené kandované ovoce. Přilijte připravené droždí a mléko, a vše dobře promíchejte.

Vzniklé hladké těsto nechte kynout na teplém místě po dobu asi jedné hodiny. Když je těsto dokonale nakynuté, vyklopte ho na pomoučenou plochu a vytvarujte jej pomačkáním rukou do tvaru bochníku. Bochník dejte na plech vyložený pečícím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlovými lupínky.

Mazanec pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 40-50 minut, či dokud není krásně zlatavý.

Míša dezert

Vezměte si středně velkou misku a vložte do ní tvaroh. Poté přidejte rozpuštěné máslo (ale ne horké) a zašlehejte směs ručním šlehačem nebo metličkou. Přilijte smetanu podle toho, jakou konzistenci krému chcete. Pokud chcete krém hustší, přidejte více smetany, naopak pokud má být krémovější, můžete smetany přidat méně. 

Nakonec oslaďte tvarohový krém sirupem nebo klasickým moučkovým cukrem. Rozpusťte čokoládu společně s máslem. Na závěr dejte tvarohový krém do sklenic spolu s čokoládovou polevou a uchovejte je v chladu, dokud výsledná směs neztuhne.

Trdelník

Trdelník je oblíbený zákusek, který se tradičně peče na otevřeném ohni, avšak připravit si ho můžete i doma v troubě během Velikonoc. Jak na to? V teplém mléce rozpusťte droždí a přidejte jednu lžičku cukru, a nechte droždí chvíli kvasit. Do misky dejte mouku a přidejte cukr a špetku soli. Do této směsi ještě přidejte vejce, rozpuštěné máslo a zbytek droždí.

Míchejte do doby než vám vznikne hladké těsto. Toto těsto pak nechte kynout na teplém místě po přibližně 1 hodinu, případně dokud se jeho objem nezvětší dvojnásobně. Když je těsto dobře nakynuté, rozdělte ho na menší kousky a vytvořte z nich válečky o průměru asi 2 centimetry. Ovinuté kolem dřevěného válce je pak nechte kynout ještě dalších 10 až 15 minut.

Mezitím předehřejte troubu na 180°C a následně vložte trdelníky na pečící papír a pečte je přibližně 20 minut. Hotové trdelníky posypte moučkovým cukrem a skořicí. Trdelníky lze podávat s různými náplněmi, například s vanilkovým krémem, karamelovým krémem nebo s ovocem.