Další

Nejhorší dezerty roku 2024: Neděláte je stále také?

Nejhorší dezerty roku 2024: Neděláte je stále také?

Sladké dezerty jsou oblíbené mezi dětmi i dospělými. Ne se všemi ale sklidíte zaručený úspěch. Které mezi nejhorší zařadil server TasteAtlas?

Na kterých dezertech si příliš nepochutnáte?

Server TasteAtlas byl vytvořen s myšlenkou stát se světovým atlasem jídla a nápojů i encyklopedií chutí. Disponuje tak i nejrůznějšími gastrožebříčky, které jsou sestaveny podle hodnocení uživatelů. Ty se zaměřují jak na to nejlepší, tak i na to nejhorší.

Které dezerty to příliš nevyhrály:

  • nudle s mákem
  • velikonoční beránek
  • buchtičky se šodó
  • makový závin
  • litá bublanina

Nudle s mákem

Zmíněný server popisuje toto jídlo jako pokrm sestávající ze širokých, tenkých pšeničných těstovin, které se zalijí velkým množstvím rozpuštěného másla a poté posypou mákem a cukrem. Podávat se může jako hlavní jídlo anebo vydatný dezert. Pro mnohé se však stále jedná hlavně o nepoživatelný relikt školních jídelen.

Velikonoční beránek

Dalším v pořadí je tradiční velikonoční beránek. Připravuje se z jednoduchého těsta na bázi vajec, které se poté peče v tvarované formě. Máslový, světlý piškot lze obohatit sušeným ovocem nebo barevnými kousky želé. A zřejmě právě to, že řada lidí nemá příliš ráda rozinky, zajistilo tomuto dezertu umístění v tomto žebříčku.

Buchtičky se šodó

Tento tradiční český pokrm se skládá z pšeničných bochánků politých sametovým vanilkovým krémem. Buchtičky o velikosti jednoho sousta se připravují z kynutého těsta a tradičně se pečou v troubě, dokud nezískají zlatavou barvu. Za zkaženou pověst pokrmu opět může především školní jídelna, kde se jinak skvělé buchtičky často proměnily v přeslazené cosi bez chuti.

Makový závin

Mák je pro řadu lidí surovinou, které se v kuchyni obloukem vyhýbají a dokazuje to i makový závin. Nejde o ryze české specifiku, naši polští sousedé si pochutnávají na obdobě tuzemského závinu, které říkají makowiec. Přidat do něj lze také rozinky, mandle, med a pomerančovou kůru pro zvýraznění chuti.

Litá bublanina

Bublaninu lze upéct z těsta třeného, piškotového či kypřeného práškem do pečiva. Používá se na ni primárně sezónní ovoce. Nebohá bublanina si opovržení vysloužila především proto, že řada lidí jednoduše nemá ráda teplé ovoce pro jeho rozbředlou konzistenci. Mnohým vadí i to, jak ze šťávy nasákne samotné těsto.