Recepty

Luxusní rizoto: Skvělá chuť za málo peněz

Luxusní rizoto: Skvělá chuť za málo peněz

Přinášíme vám jednoduchý recept na luxusní rizoto, které vás ohromí svou vynikající chutí, a přesto nezruinuje váš rozpočet. Ukážeme vám tedy to, jak rizoto správně uvařit, abyste si mohli vychutnat skutečně gurmánský zážitek bez zbytečných výdajů. Nezáleží na tom, zda jste začátečník v kuchyni nebo zkušený šéfkuchař, náš recept vám umožní připravit výtečné rizoto bez stresu.

Jakou rýži zvolit na rizoto?

Rizoto je tradiční italské jídlo, které získává svou charakteristickou konzistenci díky správně zvolené rýži. Rýže Arborio je pak vůbec tou nejoblíbenější volbou pro rizoto, neboť má vysoký obsah škrobu a slupku, která pomáhá udržet konzistenci rýže během vaření. Arborio rýže umožňuje dosáhnout struktury, jež je typická pro rizoto.

Další oblíbenou volbou je rýže typu Carnaroli, která je považována za královnu italské rýže. Má podobné vlastnosti jako Arborio, ale ještě větší absorpční schopnost, což umožňuje zachovat rýži al dente i po delším vaření.

Co si přichystat na přípravu luxusního rizota?

Příprava luxusního rizota je skvělou příležitostí k využití sezónních surovin a kreativity při kombinování všemožných chutí. Můžete si tedy zvolit z pestrobarevné palety přísad jako jsou kupříkladu zelenina, houby, mořské plody, drůbež nebo sýry. Dodáte tak rizotu nejenom výraznou chuť, ale i pestrý vzhled.

Jak uvařit nejlepší rizoto?

  1. Příprava perfektního rizota vyžaduje správnou techniku a trpělivost. Nejprve si připravte vývar, který bude sloužit k zalévání rýže. Nakrájejte a připravte všechny přísady, které plánujete přidat do rizota jako jsou již zmíněná zelenina, maso, bylinky, sýry nebo mořské plody. 
  2. Ve velkém hrnci zahřejte olej nebo máslo na středním plamenu. Přidejte nakrájenou cibuli a rýži, a orestujte je. Za stálého míchání přilívejte do hrnce vývar. ​​Když budete s  rýží zhruba v polovině jejího vaření (asi po 10-12 minutách), tak můžete začít přidávat předpřipravené přísady.
  3. Pakliže zjistíte, že rýže je příliš tvrdá nebo příliš suchá, neostýchejte se ještě přilít další vývar. Naopak pokud je rýže už příliš měkká, přestaňte ji vývarem dolévat a nechte ji trochu odpočinout mimo plamen.
  4. Jakmile bude rýže al dente a chytne pro rizoto typickou konzistenci, tak odstraňte hrnec z ohně. Rizoto ještě následně můžeme posypat čerstvými bylinkami, nastrouhaným sýrem nebo špetkou čerstvě mletého pepře, a dochutit solí.