Krása a módaMóda

Jak vyčistit kšiltovku: proč je praní v pračce tabu?

Jak vyčistit kšiltovku: proč je praní v pračce tabu?

Jak vyčistit kšiltovku a nezničit ji? To je otázka, která se hlavou mihla asi každému, kdo tento typ pokrývky hlavy nosí. Kšiltovky jsou oblíbené zejména v létě, kdy chrání hlavu před přehřátím a zároveň zaručí dostatek pohodlí. A k tomu všemu ještě dobře vypadají. Jak vyčistit kšiltovku a proč byste ji neměli dávat do pračky?

Jak vyčistit kšiltovku: rady, které se vám budou hodit

Jakmile zpozorujete znečištění na kšiltovce, možná vás (stejně jako mnoho dalších lidí) jako první možnost napadne, že ji jednoduše hodíte do pračky, přidáte prášek na praní, zvolíte program a po nějaké době si z pračky vytáhnete krásně čistý doplněk bez jediné šmouhy.

Tak tady pozor: praní kšiltovek v pračce se nedoporučuje. Proč? Je zde totiž nemalé riziko, že se kšiltovka během pobytu v pračce poškodí – například jí může prasknout kšilt a váš oblíbený kousek bude na vyhození.

Kšiltovku je lepší prát v ruce

Ta představa vás možná donutí si otráveně povzdychnout. Vidina toho, jak perete kšiltovku v ruce, se vám možná nelíbí, nicméně je to nejšetrnější způsob, jak vyčistit kšiltovku a neriskovat, že se zničí. Vytvořte si roztok pracího prášku a vody, ten poté naneste na zasažená místa. Je-li kšiltovka špinavá celá, můžete ji do tohoto roztoku na pár minut ponořit a poté jemně vyčistit třeba houbičkou na nádobí.

Pozor na reakci s prostředky

Jak vyčistit kšiltovku a nezničit ji? Pokud bidete k čištění šmouh používat nějaké speciální prostředky, radíme nejdříve vyzkoušet reakci s materiálem kšiltovky na některém méně viditelném místě – na kousku schované látky. Poznáte tak, jestli se kšiltovka s prostředkem snese a zjistíte to na místě, které nebude vidět na pohled.

Jak vyčistit kšiltovku s výšivkami nebo samolepkami?

Pokud potřebujete vyčistit kšiltovku zdobenou výšivkami nebo různými samolepkami, doporučujeme tato místa přelepit potravinářskou folií. Nedojde tak k jejich poškození.